Vláda dá Rómom takmer 40-tisíc, prilepší si aj česká menšina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minister zdravotníctva Čislák navštívil rómske osady
Minister zdravotníctva Viliam Čislák navštívil rómske osady na východe Slovenska. Počas návštevy sa stretol aj s rómskymi asistentmi, ktorí pracujú v rámci programu neziskovej organizácie Zdravé komunity v jednotlivých osadách. Snažia sa o to, aby rómski občania navštevovali lekárov a absolvovali očkovania. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Dotácie pre českú, moravskú a rómsku národnostnú menšinu sú pridelené. Posudzovanie projektov v druhej, dodatočnej výzve na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Kultúra národnostných menšín 2015 ukončili komisie pre všetky tri národnostné menšiny na Úrade vlády SR vo štvrtok.

Agentúru SITA o tom informoval úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny. Dodatočnú výzvu vyhlásili pre tie národnostné menšiny, ktoré nevyčerpali na tento rok pridelené peniaze, a to pre českú národnostnú menšinu (nevyčerpaných 15 039 eur), moravskú menšinu (nevyčerpaných 11 000 eur) a rómsku menšinu (nevyčerpaných 39 902 eur).

Rómovia dostanú takmer 40-tisíc

Ako ďalej v tlačovej správe informuje úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny pri Úrade vlády SR, v komisii pre českú národnostnú menšinu posudzovali jeden projekt a ten získal podporu 8500 eur.

Česká národnostná menšina tak nevyčerpala všetkých 15 039 eur vyčlenených na jej kultúrne projekty. Komisia pre moravskú národnostnú menšinu posudzovala dva projekty, ktoré aj odporučila podporiť v celkovej sume 11 000 eur.

Členovia komisie pre rómsku národnostnú menšinu dostali žiadosti o podporu 47 projektov, z ktorých odporučili podporiť 15 v celkovej sume 39 902 eur.

Na projekty menšín pôjde v tomto roku z rozpočtu takmer 3 900 000

Na predkladanie žiadostí o podporu z programu Kultúra národnostných menšín 2015 vyhlásil úrad vlády dve výzvy, v prvej vyčlenil 3 813 309 eur. Na návrh splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny ako gestora dotačného programu Kultúra národnostných menšín vyhlásil Úrad vlády SR 15. júna na zvyšných 65 941 eur druhé kolo výzvy. V rámci nej mohli žiadať o dotácie česká, moravská a rómska národnostná menšina. Záujemcovia museli žiadosti doručiť do 17. augusta. Do tohto termínu prišlo na úrad vlády písomne 65 žiadostí na 87 projektov v celkovej požadovanej sume 506 319 eur. V elektronickom dotačnom systéme zaregistrovali do 17. augusta 71 žiadostí na 93 projektov v celkovom objeme 549 078 eur.

V rámci prvej výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie vyhovel úrad 596 žiadateľom o podporu na 1222 projektov v celkovej sume 3 813 294 eur. K dnešnému dňu je v Centrálnom registri zmlúv zverejnených 557 zmlúv na 1147 projektov v celkovej sume 3 638 440 eur. „Prijímatelia dotácii tak majú z finančných prostriedkov, ktoré boli prerozdelené v prvej výzve, vyplatených už takmer 95 percent,“ informoval ďalej úrad splnomocnenca pre národnostné menšiny.

Na projekty menšín pôjde v tomto roku zo štátneho rozpočtu 3 879 250 eur. Úrad vlády začal s uzatváraním zmlúv v rámci dotačného programu Kultúra národnostných menšín koncom februára, úrad vlády chce tieto peniaze žiadateľom vyplatiť čo najskôr.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia