Za pokus o vraždu svojej matky si Milan odsedí 14 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väznica, väzenie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v utorok odsúdil na 14 rokov odňatia slobody za pokus vraždy vlastnej matky 21-ročného Milana Potančoka z Banskej Štiavnice. Vyhovel tak prokurátorovi, ktorý nesúhlasil s verdiktom prvostupňového súdu, že na nápravu Potančoka postačí 11 rokov väzenia.

Znalci duševnú poruchu nezistili

Syn zaútočil na matku vlani 11. novembra ráno v kuchyni rodinného domu v Banskej Štiavnici, časť Štefultov. Milan napadol 42-ročnú matku Janku zozadu kovovou tyčou. Matka pred ním ušla do obývacej izby, kde syn v útoku pokračoval kuchynským nožom so 14-centimetrovou čepeľou. Po tom, ako žena spadla na zem, snažil sa jej oddeliť hlavu od krku. Spôsobil jej mnohopočetné, hlboké sečno-rezné poranenia na chrbtici, krku a hlave. Vážne zranenia matky si vyžiadali operáciu a následnú hospitalizáciu.

Milana pri útoku na matku vyrušil sused, ktorý reagoval na krik jeho sestry o pomoc. Vtedy Milan vybehol na poschodie a vyskočil cez balkón. Utrpel zranenie a musel sa podrobiť operačnému zákroku. Motív útoku syna na matku nie je známy. Milan odmietol vypovedať v prípravnom konaní i na hlavnom pojednávaní. Tvrdil, že sa na nič nepamätá a že mu je ľúto, čo sa stalo.

Znalci z odboru psychiatrie a psychológie u neho nezistili duševnú chorobu a považujú ho za zodpovedného za svoje konanie. Ide o psychopatickú, bezcitnú osobnosť, egocentricky orientovaného človeka s narcistickými tendenciami, čo znamená, že vysoko hodnotí samého seba. Zistili závislosť Milana na marihuane a pod jej vplyvom bol s najväčšou pravdepodobnosťou aj počas útoku na matku. Podľa prokurátora pre rodinu bude Milan nebezpečný aj po návrate z výkonu trestu.

Matka by si syna zobrala domov

Matka svojho syna označila za šikovného chlapca, ktorý hrával futbal a dobre s rodinou vychádzal. Vyhlásila, že sa ho neobáva a bez váhania by si ho zobrala domov. Obhajca navrhol mimoriadne zníženie trestu vzhľadom na viacero poľahčujúcich okolností, ako je vek blízky mladistvému, priznanie i doterajšiu beztrestnosť. Dôvodil aj skutočnosťou, že Milan matku atakoval v citovom rozrušení, súvisiacom s obavami, že má rakovinu hrubého čreva.

Za obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný v štádiu pokusu hrozil Milanovi Potančokovi trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Prvostupňový senát mimoriadne trest znížil na jedenásť rokov pri akceptovaní všetkých poľahčujúcich okolností, ale odvolací súd ho sprísnil na štrnásť rokov. Trest si Milan odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia.

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a predseda senátu nariadil výkon trestu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Krajský súd Banská Bystrica