Biskupi nemôžu ignorovať chyby Katolíckej univerzity

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katolícka univerzita v Ružomberku
Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku Foto: ilustračnéSITA/arch.sk/Vladimir Yurkovic

MARIANKA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) nemôže nebrať do úvahy vážne pochybenia na univerzite zo strany bývalého vedenia.

Pochybenia musia brať do úvahy

Ako v utorok povedal na tlačovej besede po plenárnom zasadnutí KBS generálny sekretár Marián Chovanec, biskupi si vypočuli správu rektora o stave plnenia opatrení, ktoré boli vypracované na základe výsledkov auditu.

„Konferencia biskupov Slovenska berie na vedomie zistenia auditu tak, ako ho vypracovala spoločnosť KPMG spol. s.r.o. Dokument poskytne aj ministrovi školstva SR a rozhodujúcim orgánom Katolíckej univerzity,“ povedal s tým, že tieto orgány sa majú zaoberať obsahom auditu.

„Biskupi si veľmi vážia prácu bývalého rektora Katolíckej univerzity, ktorý budovaniu univerzity obetoval nemalú časť svojho života a vykonal v akademickej oblasti množstvo záslužnej práce. Mimoriadne citlivo tiež vnímajú nedávne zhoršenie jeho zdravotného stavu a je ich úprimným úmyslom ľudsky vziať vážny ohľad na túto skutočnosť. Napriek týmto okolnostiam, žiaľ, nemožno pri snahe o riešenie problémov Katolíckej univerzity nebrať do úvahy aj objektívne preukázané vážne pochybenia, ku ktorým došlo v rámci univerzity, a to aj zo strany jej bývalého vedenia,“ vyhlásil Chovanec. Biskupi podľa neho na zasadaní vyjadrili presvedčenie, že by boli veľmi radi, keby po osobných sporoch predstaviteľov univerzity prevážila myšlienka o budúcnosti a perspektívach tejto ťažko vybudovanej, a aj ťažko skúšanej inštitúcie.

To, že vo vedení Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku, jej Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty došlo v období rokov 2010 až 2013 k závažným manažérskym zlyhaniam, neefektívnemu hospodáreniu a konaniu v rozpore s dobrými mravmi, konštatovala KBS už na 81. plenárnom zasadaní 16. a 17. júna na základe záverečnej správy audítora. Biskupi vtedy vyzvali rektora, aby ukončil spoluprácu s Fondom Ladislava Pyrkera a nepokračoval v spolupráci s Fondom Tadeusza Zasepu.

Konferencia schválila plán opatrení

Konferencia na zasadnutí schválila plán opatrení vypracovaný v súčinnosti s vedením Katolíckej univerzity. Plán obsahuje bezodkladné aj systémové opatrenia, napríklad pri odmeňovaní a rozvoji ľudských zdrojov či v ekonomike, účtovníctve a správe majetku. Ďalšie opatrenia sa týkajú oblastí procesného riadenia, optimalizácie procesov a oblasti systému vnútorných predpisov.

Týkajú sa tiež spolupráce Katolíckej univerzity a jej fakúlt s fondmi, nadáciami či oblasti riadenia kvality a vnútornej kontroly. Konferencia biskupov poverila súčasného rektora, aby tieto opatrenia v spolupráci so zriaďovateľom a Správnou radou Katolíckej univerzity uskutočňoval v stanovenom harmonograme.

Previerka na Katolíckej univerzite v Ružomberku sa uskutočnila z podnetu rektora univerzity Jozefa Jaraba a na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, ktorá je zriaďovateľom univerzity. Jej cieľom bolo preveriť situáciu univerzity vo vybraných oblastiach za roky 2010 až 2013. Previerku uskutočnila firma KPMG Slovensko spol. s.r.o.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Katolícka univerzita v Ružomberku