Ftáčnik vyzval Nesrovnala, má vysvetliť výber šéfov podnikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nový primátor Ivo Nesrovnal slávnostne prebral úrad
Sprava: Novozvolený bratislavský primátor Ivo Nesrovnal a jeho predchodca Milan Ftáčnik počas ustanovujúceho zasadnutia Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy. Bratislava, 11. december 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik vyzýva svojho nástupcu Iva Nesrovnala, aby ešte pred schvaľovaním nových generálnych riaditeľov mestských podnikov vysvetlil škandály, ktoré výberový proces sprevádzajú. Hovorí sa o vopred dohodnutých víťazoch výberového konania i o kupovaní poslancov. Celý proces už údajne preveruje aj Národná kriminálna agentúra (NaKA).

„Chcem vyzvať primátora, aby sa ešte pred hlasovaním vyjadril, či je tento proces vyšetrovaný NaKA, či došlo vopred k dohode o tom, kto bude víťazom výberového konania, a tým pádom k manipulácii samotného výberového konania. Vyzývam ho, aby vysvetlil, kto je v pozadí a ak má informácie, že v súvislosti s výberovými konaniami došlo k nejakému korupčnému správaniu, aby to poslancom povedal,“ uviedol v stredu na brífingu pred bratislavskou radnicou exprimátor Ftáčnik.

Poslanec Hrčka celú vec oznámil na polícii

S tým, že sú vopred známi víťazi výberových konaní do Dopravného podniku Bratislava a Bratislavskej vodárenskej spoločnosti prišiel bratislavský mestský poslanec Ján Hrčka, ktorý je aj prednostom miestneho úradu v Karlovej Vsi. To však nie je všetko. Hrčka tiež tvrdí, že si ho chceli v tejto súvislosti kúpiť. Informáciu priniesla TV Markíza.

„Ponuka bola taká, že keď takýto model odsúhlasíme a budeme sa na ňom spolupodieľať, môžeme si nominovať svojich ľudí do predstavenstiev a nejakých ďalších spoločností. Konkrétne malo ísť napríklad o Predstavenstvo OLO,“ uviedol Hrčka pre TV Markíza. Ponuku vraj dostala spolu s ním aj mestská poslankyňa a starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Ponuku podľa Hrčku dostali od poradcu primátora a o niekoľko dní vraj aj od samotného primátora Nesrovnala. Bratislavský primátor však pre TV Markíza tvrdil, že nikdy nikoho neovplyvňoval a s podobnými ponukami za poslancami nikoho neposielal. Celú vec poslanec Hrčka v máji oznámil aj polícii.

„Dozvedel som sa o tom až z médií a nechcem byť súčasťou týchto účelových hier. Mediálna kampaň, ktorej sme teraz svedkami, je dôkazom toho, že politické a záujmové skupiny v Bratislave majú skutočne veľké očakávania a túžba po moci a peniazoch je zakorenená veľmi hlboko. Až tak, že došlo k účelovej diskreditácii ľudí aj z môjho okolia,“ povedal primátor Nesrovnal. Ako dodal, jeho poradca spájaný s touto nahrávkou, nebude až do vyšetrenia prípadu na úrade pracovať.

Za Ftáčnikovej éry šéfovali politickí nominanti

Podľa bývalého primátora Ftáčnika by sa mal k všetkým týmto veciam primátor Nesrovnal vyjadriť na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva a vysvetliť ich ešte skôr, ako o nových šéfoch podnikov budú poslanci hlasovať. „Sú tu vážne podozrenia, že proces bol manipulovaný. Ak je to tak a zajtra by sa to schválilo, tak budú za to zodpovední všetci poslanci aj s primátorom,“ dodal Ftáčnik.

Podľa neho je jednou z možností aj to, že mesto celé výberové konanie zruší a začne odznova. „To by bolo vlastne potvrdenie toho, že to bolo zmanipulované, že sa nestotožňujú s výsledkami výberového konania a že ten proces treba nastaviť nanovo,“ myslí si exprimátor Ftáčnik. Za jeho éry šéfovali mestským podnikom politickí nominanti, na ktorých sa dohodlo mestské zastupiteľstvo s primátorom.

Nesrovnal odmieta snahy o manipuláciu výberových konaní

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal odmieta politické hry a snahy o manipuláciu verejného výberového konania na šéfov mestských podnikov. Reagoval tak na škandály, ktoré sprevádzajú výber nových generálnych riaditeľov v mestských podnikoch.

„Sme svedkami skutočne premyslených aktivít zo strany tých, ktorým takéto transparentné výberové konanie prekáža. Osobne to chápem ako snahu zmariť tento výberový proces, ktorý prvýkrát v histórii modernej Bratislavy prebieha pod dohľadom verejnosti, médií a mimovládnej organizácie,“ reagoval primátor Ivo Nesrovnal, podľa ktorého je toto výberové konanie obrovským krokom vpred.

Primátor Nesroval taktiež prízvukuje, že výberové konania na šéfov mestských podnikov robila radnica vôbec po prvýkrát. „Preto áno, mali určite aj svoje chyby, ale z tých sa vieme poučiť. Koniec-koncov aj v hodnotiacej správe TIS uvádza, že dôležité bude aj ďalšie nastavenie podmienok pre nové vedenie podnikov,“ dodal primátor Nesrovnal.

Bvs
Foto: SITA/Michal Svítok Foto: archívne, SITA/Michal Svítok

Výberovú komisiu tvoria mestskí poslanci a zástupcovia primátora

Výberové konania generálnych riaditeľov do Dopravného podniku Bratislava (DPB), Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), Odvozu a likvidácie odpadu (OLO) a spoločnosti Metro Bratislava hodnotila aj organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorú si mesto prizvalo na pomoc.

TIS síce pozitívne hodnotí to, že boli zverejnené životopisy uchádzačov aj ich rozvojové plány, no v procese vidí aj vážne nedostatky. Poslancom preto odporúčajú zvážiť, či sa budú riadiť rozhodnutím výberovej komisie, ktorá na štvrtkové zasadnutie mestského zastupiteľstva predloží na schvaľovanie jedného kandidáta do každého podniku.

Výberovú komisiu tvoria mestskí poslanci a zástupcovia primátora. TIS bratislavskej samospráve vyčíta, že pri výberových konaniach neboli dostatočne využité všetky dostupné nástroje na kvalitné hodnotenie uchádzačov zo strany výberovej komisie a primátora.

„Výberová komisia neprijala presné hodnotiace kritériá a bodovanie kandidátov, ktoré by výrazne zmenšili riziko dopredu dohodnutého výberu. Počas zasadnutí komisie vôbec neprebehla diskusia a výmena názorov na kvalitu kandidátov a členovia komisie odmietli svoje bodovanie v prvom kole zverejniť. Napriek dohode primátor do stredajšieho dňa nepredložil audit integrity uchádzačov vypracovaný forenznou agentúrou,“ hodnotí v správe Transparency International Slovensko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo NesrovnalMilan Ftáčnik
Firmy a inštitúcie DPB Dopravný podnik Bratislava