Vysoká škola Goethe Uni má problémy, Draxler ju chce zrušiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj Draxler
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Foto: Archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Vysoká škola Goethe Uni Bratislava s vysokou pravdepodobnosťou ešte do parlamentných volieb zanikne.

Povedal to v stredu minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler po rokovaní vlády s tým, že už dal pokyn na niektoré administratívne úkony, ktoré ešte musia uskutočniť. Následne dá vláde návrh na zrušenie školy. Vysoká škola mala podľa Draxlera od začiatku problémy v napĺňaní poslania, ktoré pri pôvodnej akreditácii deklarovala.

V súvislosti so štruktúrou vysokého školstva do budúcnosti sa minister vyjadril, že by bolo dobré mať lepšiu reguláciu. Štát totiž podľa neho často platí na študijné programy, kde je extrémne nízka uplatniteľnosť absolventov na trhu práce.

„V podstate je to vyhadzovanie peňazí von oknom,“ komentoval Draxler opodstatnenosť niektorých študijných smerov. Zároveň uviedol, že je dôležité, aby uskutočnili okrúhle stoly o budúcnosti vysokého školstva a aby si ministerstvo odkonzultovalo tieto témy aj s vysokoškolským prostredím a odborníkmi.

Minister školstva sa vyjadril aj k procesu akreditácie vysokých škôl. Počas poslednej vlny akreditácie podľa neho totiž zaznievalo, že samotný proces je tortúrou a akreditačná komisia zbiera príliš veľké množstvo údajov. Akreditačnú komisiu podľa Draxlera musia trochu odťažiť od úkonov, aby naozaj rozhodovali iba o kľúčových veciach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR