Fico prezradil závery zo summitu, o kvótach nehovorili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktoré do Bruselu zvolal predseda ER. Brusel, Belgicko, 24. september 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRUSEL 24. septembra (WebNoviny.sk) – Európski lídri v stredu v noci na mimoriadnom summite v Bruseli k migrácii diskutovali hlavne o júnových záveroch Rady a venovali sa im viac do detailov. Takisto sa zhodli, že hot-spoty, čiže miesta, kde by sa mali migranti identifikovať a registrovať, by mali byť v Taliansku a Grécku zriadené do konca novembra. Vyplýva to zo slov predsedu vlády Roberta Fica, ktorý po skončení summitu v Bruseli informoval médiá.

Fico priznal že v stredu v noci neschvaľovali žiadne závery, „urobili iba vyhlásenie“, v ktorom sa konštatuje, že sa od členských štátov očakáva, že na riešenie migračnej krízy poskytnú finančné príspevky. Podľa šéfa vlády sa hovorí o približne miliarde eur.

Treba posilniť ochranu hraníc

Pokiaľ ide o ochranu hraníc, podľa Fica nepadli žiadne konkrétne návrhy. Premiéri sa však zhodli, že treba posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ a schengenu a zamedziť tak ďalšiemu veľkému prílevu migrantov do Európy. Ako Fico dodal, viacerí premiéri uviedli, že je medzi migrantmi veľa ekonomických migrantov. „Niekoľko premiérov potvrdilo, že 80 percent z nich sú mladí muži,“ dodal. Podľa jeho slov tak začína prevládať racionalita v tejto migračnej téme.

Fico na brífingu podčiarkol, že premiéri hovorili aj o tom, že osem miliónov Sýrčanov je presídlených v rámci Sýrie a ďalšie štyri milióny sú v táboroch v Libanone, Jordánsku a Turecku. Práve s Tureckom by podľa Fica mali začať priame rokovania. „Vyhli sme sa hlbšej diskusii o Sýrii, je tam veľa rozdielnych názorov, nikto nemal odvahu charakterizovať, čo sa tam deje,“ objasnil premiér.

Na mimoriadnom summite predseda vlády hovoril aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. „Hovoril som s pánom Tuskom hlavne o V4, ktorá dnes opäť preukázala svoju životaschopnosť,“ uviedol. Tak, ako býva zvykom pred summitmi, zástupcovia vlád krajín V4 sa stretli a koordinovali svoje postoje. Ako sa uvádza na stránke českého úradu vlády, premiéri vo vyhlásení deklarovali pripravenosť pomôcť pri efektívnom riešení krízy. Takisto sú ochotní posilniť svoju angažovanosť a naďalej prispievať k spoločným krokom v rámci EÚ, uvádza sa vo vyhlásení.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Ministri vnútra v utorok rozhodli o prerozdelení 120 tisíc utečencov z táborov v Grécku a Taliansku aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. V utorok na Výbore NR SR pre európske záležitosti Fico uviedol, že na summite očakáva vášnivú diskusiu.

Napokon v stredu na stretnutí premiérov a prezidentov členských krajín EÚ podľa Fica o kvótach a rozhodnutí ministrov nediskutovali. „Každý rešpektoval rozhodnutie menšiny a každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny,“ uviedol.

Ako premiér avizoval už v utorok, Slovensko sa chce proti rozhodnutiu ministrov brániť. V stredu po zasadnutí vlády konkretizoval, že Slovensko plánuje pre kvóty podať žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu. Na mimoriadnom summite však tiež o tejto téme nediskutovali. „Nikto sa na to nepýtal, ani na chodbách,“ informoval Fico.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Európska rada