Fico čelí pre konflikt s EÚ opozícii, hovorí o farizejstve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico rozdá v Trnavskom kraji milióny, ďalšie priloží Kaliňák
Predseda vlády SR Robert Fico počas príchodu na výjazdové rokovanie 161. schôdze vlády SR. (Špačince, 13. máj 2015) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 24. septembra (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico vyzval poslancov NR SR za Smer-SD, aby sa nenechali vyrušovať farizejskými postojmi opozície, ktorej nikdy nie je nič dobré a nikdy jej nič dobré nebude.

„Zrazu ohrozujeme Slovensko, bilaterálne vzťahy, ideme proti všetkým, sme nezodpovední,“ priblížil Fico počas parlamentnej Hodiny otázok výhrady opozičných strán voči posledným krokom vlády. Premiér pripomenul, že ak by vláda po rozhodnutí rady ministrov začala zavedenie kvót rešpektovať, opozícia by to označila za pustenie do gatí.

„Slovensko je suverénny štát. A má právo prijímať rozhodnutia na vlastnú ochranu,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že väčšina Európskej únie v prípade zavedenia kvót prevalcovala menšinu.

Fico sa pustil do KDH a OĽaNO

Fica mrzí, že opozičné strany KDH a OĽaNO veľmi rýchlo opustili svoj postoj ku kvótam a začínajú útočiť na vládu za to, že chce dotiahnuť do konca svoj odpor ku kvótam. KDH a OĽaNO sa podľa Fica štvrtkovou rétorikou prihlásili k rešpektovaniu kvót a ich realizácii na území SR, inak by na vládu neútočili.

„Slovenská verejnosť musí vedieť, že keby tieto politické strany boli súčasťou vlády, tak už súhlasia s tým, že musí na Slovensko prísť na základe určitého diktátu veľký počet ľudí, o ktorých nič nevieme, že títo ľudia tu musia byť umiestnení so všetkými dôsledkami, ktoré to pre Slovensko môže mať,“ povedal neskôr premiér na tlačovej besede.

Vláda podľa Fica stojí za Slovenskom a opozičné strany SR veľmi rýchlo opustili. „Len pre to, lebo si myslia, že môžu na tom naháňať lacné politické body. Principiálnosť nie je pre vládu SR ani náladová ani účelová, ak sme zásadoví, musíme pokračovať ďalej,“ dodal predseda Smeru-SD.

Ruka zdvihnutá proti nestačí

Kvóty predstavujú podľa Fica politický symbol pre viacerých v západnej Európe. Minister vnútra Robert Kaliňák podľa premiéra na rade hlasoval podľa uznesení parlamentu a kvóty odmietol.

„Čo ďalej? Týmto máme skončiť, že zdvihneme ruku proti? Ak hovoríme o boji proti kvótam, musíme byť dôslední. A využiť všetky možnosti, ktoré nám legislatíva umožňuje,“ vysvetlil predseda vlády. Zároveň sa spýtal, prečo kabinet čelí kritike za podanie žaloby. „Budeme kritizovať človeka, ktorý prehrá súdny spor na prvom stupni za to, že podá odvolanie?“ doplnil Fico.

Ak dnes podľa premiéra európska legislatíva umožňuje podanie žaloby proti rozhodnutiu, ktoré sa štátu nepáči, „nikto nám to nemôže vyčítať“. „Na to máme jednoducho právo, lebo takto je to stanovené v pravidlách Európskej únie. Keby to tak nebolo, tak pochopiteľne žiadnu žalobu podať nemôžeme,“ uviedol Fico. Európa podľa jeho slov čelí jednej z najväčších globálnych kríz a premiér nemá veľké presvedčenie, že zvládne ďalšie migračné vlny, ktoré môžu prísť.

„Som za to, aby sme kultivovaným spôsobom, naďalej zdôrazňujúc potrebu solidarity voči tým, ktorí to potrebujú, chránili záujmy SR. Na to nás poverila Národná rada SR, za to vám ďakujem. Použijúc tieto prostriedky si myslím, že nemôžeme nič pokaziť. Len stojíme za tým, čo sme povedali, pretože sme vláda, ktorej v poslednom čase vyčítajú, že plní sľuby. A to je dobre,“ uzavrel Fico.

Fico smeruje Slovensko do izolácie

Premiér Robert Fico a vládny Smer-SD konfliktom s Európskou úniou nadraďujú svoje záujmy nad záujmy Slovenska a krajinu dostávajú do izolácie pri citlivej téme prílevu migrantov do Európy, myslí si predseda KDH Ján Figeľ.

„Robert Fico odmietnutím rešpektovať rozhodnutie rady ministrov koná proti zmluve o Európskej únii a koná proti našim právnym záväzkom,“ povedal vo štvrtok novinárom Figeľ. Líder kresťanských demokratov zároveň zdôraznil, že Fico na odmietanie rozhodnutia európskych orgánov nedostal mandát parlamentu ani opozície.

„Sme za ochranu národnoštátnych záujmov Slovenska, ale na báze zodpovedných krokov,“ vyslovil sa Figeľ. Priestor vidí v súčasnej situácii pre prezidenta Andreja Kisku, ktorý by mohol zvolať rokovanie relevantných politických strán k utečeneckej kríze.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

KDH rešpektuje rozhodnutie rady ministrov

Rozhodnutie rady ministrov, ktorá kvalifikovanou väčšinou odsúhlasila prerozdelenie 120-tisíc utečencov, KDH neteší, ale rešpektuje ho. „Tragédiou nie je toto rozhodnutie, ale situácia prenasledovaných utečencov,“ vysvetlil Figeľ.

Predseda KDH priblížil závery summitu Európskej ľudovej strany (EPP), ktorý sa konal v stredu. Európska únia potrebuje zvýšiť ochranu vonkajších hraníc, aby zabránila nelegálnym vstupom migrantov na svoje územie. Rozlišovať sa musí medzi utečencami a štandardnými migrantmi.

Zvýšený dôraz by sa mal klásť na bezpečnosť, aby sa zabránilo infiltrácii džihádistov. Za Slovensko a KDH Figeľ vyjadril na summite postoj ‚nie‘ kvótam, ale ‚áno‘ účinným riešeniam a zodpovednej solidarite. Dokument EPP kvóty nespomína.

O farizejstve hovorí aj Lipšic

Slovensko dnes podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča dopláca na nezodpovedné konanie premiéra Roberta Fica spred ôsmich rokov, keď sa prijímala Lisabonská zmluva.

Fico počas svojej prvej vlády súhlasil s navrhovaným textom dokumentu, podľa ktorého dnes rozhodujú orgány Európskej únie, a pre Slovensko nevyrokoval žiadne výnimky, hoci napríklad Dánsko a ďalšie štáty výnimky vyrokovali, vysvetlil na tlačovej besede predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Ficov súhlas s Lisabonskou zmluvou a dnešné odmietanie rozhodnutia prijatého na jej základe považuje Lipšic za farizejské.

Fico zostal ako trucovitý chalan

„Sme iba na posmech. Fico zostal sám. Nie ako hrdina, ale ako malý trucovitý chalan, ktorý hovorí nie tomu, čo dávno sám schválil,“ povedal novinárom Matovič. Predseda Smeru podľa jeho slov od začiatku nepostupoval pri riešení migračnej krízy zodpovedne, ale iba cynicky kalkuloval s cieľom vytĺkať politické body pred voľbami.

Namiesto zodpovedných riešení chcel Fico podľa Matoviča navodiť situáciu, že to je on, kto je záchrancom Slovenska a garantom ochrany hraníc.

Lipšic vysvetlil, že Slovensko mohlo v únii pre svoje pozície získavať podporu, ak by sa o to usilovalo, čo sa však nekonalo. Slovensko podľa Lipšica neponúklo, že dobrovoľne prijme adekvátny počet utečencov, namiesto toho ako výsmech dalo ponuku na prijatie sto rodín.

Zároveň nepredstavilo ani ďalšie konkrétne návrhy riešenia migračnej krízy a neukázalo ani vôľu prispieť adekvátnymi peniazmi, ktoré by pomohli postihnutým krajinám Blízkeho Východu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SD