Premiér Fico je ochotný pomôcť Výzve k ľudskosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Premiér Robert Fico a iniciátori Výzvy sa dohodli aj na ďalšom stretnutí. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 25. septembra (WebNoviny.sk) – Predstavitelia Výzvy k ľudskosti sa vo štvrtok stretli s predsedom vlády SR Robertom Ficom. Ako sa pre agentúru SITA vyjadril jeden z predstaviteľov Martin Dubéci, stretnutie bolo konštruktívne, a nie politické.

Ako Dubéci dodal, premiér prejavil záujem o niektoré konkrétne aktivity výzvy či neziskových a mimovládnych organizácií. Podľa Dubéciho chcel premiér vedieť, ako materiálne, technicky či aj finančne môže vláda pomôcť. Preto organizácie majú uviesť, s čím konkrétne pomoc od štátu potrebujú.

Ako potvrdil premiér, na stretnutí s predstaviteľmi Výzvy zdôraznil potrebu rozlíšiť medzi ekonomickými migrantmi a utečencami. „Ak má vláda prejaviť takúto solidaritu, tak musíme pracovať s tretím sektorom, charitatívnymi organizáciami, výzvou, spolkami, ktoré majú prepojenie na cirkev. Ak chcú títo ľudia pomôcť, vláda je pripravená vytvoriť im zázemie,“ povedal Fico na tlačovej besede. Zároveň uviedol, že sa dohodli na ďalšom stretnutí.

Výzva k ľudskosti je spoločnou iniciatívou jednotlivcov a mimovládnych organizácií. Iniciátori podporujú spoločný európsky postup pri zvládaní súčasnej humanitárnej krízy a presadzujú spoluprácu štátu a mimovládneho sektora. Verejná správa by podľa nich mala využiť všetky dostupné zdroje na podporu organizácií venujúcim sa humanitárnej pomoci a integrácii utečencov.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Utečencov by Slovensko podľa výzvy malo prijímať v počtoch, ktoré primerane pomôžu „zdieľať európske bremeno“. Taktiež by sa podľa nich mala začať spoločenská diskusia o dlhodobej stratégii týkajúcej sa ekonomickej migrácie. Politickú reprezentáciu zároveň signatári vyzývajú k využívaniu racionálnych a na faktoch založených argumentov pri diskusii o probléme migrácie.

Pod výzvou sú podpísané napríklad organizácie Človek v ohrození, Magna Deti v núdzi alebo Slovenská katolícka charita. S predstaviteľmi Výzvy k ľudskosti sa vo štvrtok 17. septembra stretol aj prezident SR Andrej Kiska.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMartin DubéciRobert Fico