Lajčák a Žiga vystúpili na pôde OSN, hovorili o rozvoji

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (v strede) počas vystúpenia na Summite OSN v New Yorku. New York, USA, 28. september 2015. Foto: Foto: SITA/MZVaEZ SR

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Slovensko víta prijatie agendy udržateľného rozvoja a považuje ju za revolučný, komplexný a inkluzívny nástroj na dosiahnutie prosperity a dôstojného života pre všetkých ľudí. Vo vystúpení v mene Slovenska to na Summite OSN o udržateľnom rozvoji v New Yorku uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

V extrémnej chudobe žije 800 miliónov ľudí

„Napriek tomu, čo sa dosiaľ podarilo dosiahnuť v zlepšovaní životnej úrovne prostredníctvom Miléniových rozvojových cieľov, rozdiely medzi krajinami a regiónmi pretrvávajú a približne 800 miliónov ľudí žije stále v extrémnej chudobe,“ konštatoval šéf diplomacie. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu zahraničia.

Summit OSN o udržateľnom rozvoji formálne schválil globálne ciele udržateľného rozvoja, ktoré majú prispieť k zvýšeniu blahobytu a prosperity na celom svete, ako aj k zlepšeniu životného prostredia a ochrane klímy. Na rozdiel od Miléniových rozvojových cieľov budú ciele udržateľného rozvoja platiť nielen pre rozvojové krajiny, ale pre všetky štáty sveta.

Slovensko podporuje všetky ciele udržateľného rozvoja

Lajčák vo svojom prejave zdôraznil, že Slovensko podporuje všetkých 17 cieľov udržateľného rozvoja a urobí všetko pre ich naplnenie. Tieto ciele podľa neho predstavujú príležitosť na udržateľné zmeny v prosperite a kvalite životného prostredia minimálne do roku 2030.

Šéf diplomacie sa zúčastnil aj na zasadnutí globálnych lídrov OSN k rodovej rovnosti a posilneniu postavenia žien a absolvoval aj niekoľko dvojstranných rozhovorov. Napríklad s ministrom zahraničných vecí Bieloruska Vladimírom Makejom hovoril Lajčák o perspektíve normalizácie vzťahov medzi Minskom a Európskou úniou. V tomto kontexte zdôraznil význam nastávajúcich prezidentských volieb v Bielorusku, ktorých priebeh bude EÚ pozorne sledovať.

Ziga
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Európa je líder znižovania skleníkových plynov

Na pôde OSN vystúpil aj slovenský minister životného prostredia Peter Žiga, ktorý upozornil, že ekonomický rozvoj musí mať vždy aj sociálny a ekologický rozmer. „Musíme bezpodmienečne chrániť prírodné zdroje a spotreba nesmie ísť na úkor budúcich generácií,“ zdôraznil. Summit formálne schválil globálne ciele udržateľného rozvoja, ktoré majú prispieť k zvýšeniu blahobytu a prosperity na celom svete, ako aj k zlepšeniu životného prostredia a ochrane klímy.

Na rozdiel od Miléniových rozvojových cieľov budú ciele udržateľného rozvoja platiť nielen pre rozvojové krajiny, ale pre všetky štáty sveta. Okrem boja proti chudobe, nadmernej spotrebe, plytvaniu potravinami, prístupu k čistej vode alebo obmedzenia odpadu sa na summite diskutovalo aj na tému ochrany životného prostredia a boja proti klimatickej zmene.

„Rokovania na pôde OSN, aj apely pápeža Františka, môžu významne napomôcť historickej celosvetovej dohode proti klimatickým zmenám na decembrovom summite v Paríži. Hlavnou otázkou teraz bude, ako sa k týmto hrozbám postavia priemyselné veľmoci ako USA, Rusko alebo Čína. Európa je líder znižovania skleníkových plynov, ale pokiaľ v tom zostane sama, tak z globálneho hľadiska nedosiahneme nič. Následky otepľovania pritom cítime aj na Slovensku a treba biť na poplach, kým nie je neskoro,“ skonštatoval Žiga.

Minister odovzdal vedcom Klimatický atlas Slovenska

Minister Žiga sa spolu s ďalšími šéfmi envirorezortov, napríklad s francúzskou ministerkou Ségolene Royalovou, stretol so zástupcami veľkých svetových podnikov na diskusii o možnostiach, ako dosiahnuť celosvetovú dohodu o boji proti globálnemu otepľovaniu. O cieľoch klimatickej politiky diskutoval minister Žiga aj s predstaviteľmi vedeckej obce a klimatológmi vrátane podpredsedu medzivládneho panelu pre zmenu klímy profesora Hoesunga Leeho.

Táto medzinárodná inštitúcia OSN, ktorá združuje tisícky vedcov, vyhodnocuje aktuálnu situáciu v oblasti klimatickej zmeny a pripravuje modely a štúdie pre rozhodovanie v boji proti globálnemu otepľovaniu. Minister odovzdal vedcom najnovší Klimatický atlas Slovenska, ktorý pripravil Slovenský hydrometeorologický ústav.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákPeter Žiga
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SROSN Organizácia Spojených národov