Harabinovu nečinnosť v sporných veciach preverí Súdna rada

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
V blízkosti slovenskej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Súdna rada SR sa bude zaoberať možnou disciplinárnou zodpovednosťou Štefana Harabina.

Trom jej členom Jánovi Kľučkovi, Elene Berthotyovej a Dušanovi Čimovi sa nepozdáva, že vo funkcii predsedu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR nepodal návrh na zjednotenie odlišných stanovísk v rámci kolégia.

„Neurobil to v rozumnej dobe a bez uvedenia relevantného dôvodu. Považujeme to za také porušenie, ktoré si zaslúži disciplinárny postih,“ vysvetlil iniciatívu Kľučka.

Súdna rada zozbiera podklady

Súdna rada si teraz vyžiada všetky potrebné písomné doklady a na októbrovom rokovaní sa opäť k tejto problematike vráti. „Dovtedy pripravíme písomný návrh a rada rozhodne, či začne disciplinárne konanie,“ dodal.

Kľučka zdôraznil, že je dôležité, že sa Súdna rada SR začala touto vecou zaoberať. Bolo v Harabinovej právomoci, aby odstránil stav právnej neistoty, ktorý vznikol rozličným rozhodovaním senátov v prípade policajnej inšpekcie aj veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu.

„Bolo nezodpovedné, že nekonal. Nie je možné narábať takto s výkonom svojich právomocí,“ vyhlásil Kľučka. Keďže Harabin najprv odmietal zvolať kolégium, nakoniec tak urobila predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová. Trestnoprávne kolégium sa pokúsi zjednotiť svoje stanoviská v utorok.

Predsedníčka rady Jana Bajánková uviedla, že musia získať najprv podklady na to, aby sa mohli kvalifikovane vyjadriť. V prípade, že zistíme porušenie povinnosti sudcu, tak potom nevidím dôvod, prečo by rada taký návrh nepodala, ak získa desať hlasov, dodala.

Disciplinárne konanie je na pretrase už dlhšie

O možnom začatí disciplinárneho konania voči Š. Harabinovi sa hovorí už dlhší čas. V súvislosti s rozhodovaním jeho senátu, ktorý však už od septembra neexistuje, v prípade policajnej inšpekcie a aj veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, podklady sumarizuje predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

V minulosti sa vyjadrila, že zisťuje skutočný stav veci, aby „bolo množné ustáliť existenciu disciplinárnej zodpovednosti Štefana Harabina“. To je možné len po zadovážení všetkých podkladov – spisov a príslušných stanovísk. Mediálne zverejňovanie konkrétnych činností v tomto smere by bolo podľa Švecovej prinajmenšom netaktické a mohlo by aj viesť k zmareniu rôznych sledovaných cieľov.

Právnička spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová v minulosti tiež zdôraznila, že kompetentní by mali v súvislosti s Harabinom zvážiť podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania. Zároveň však treba dodať, že situácia v tomto prípade nie je jednoduchá. Sudca nemôže byť disciplinárne stíhaný za svoj právny názor. Zároveň však má niesť zodpovednosť za svojvoľné nezákonné rozhodnutie, ktorým spôsobí napríklad značnú škodu.

Čaputová pripomenula, že disciplinárneho deliktu sa môže sudca dopustiť, ak poruší svoju povinnosť zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJana BajánkováŠtefan HarabinZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR