KDH a Most-Híd sú proti žalobe, Fico v tom vidí farizejstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktoré do Bruselu zvolal predseda ER. Brusel, Belgicko, 24. september 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – V postoji KDH a Mostu-Híd, ktorí nechcú podať žalobu na luxemburský súd pre rozhodnutie ministrov vnútra členských krajín únie o migrantoch, vidí slovenský premiér Robert Fico „veľkú mieru farizejstva“.

Uviedol to v stredu na tlačovej besede po rokovaní vlády v Nitre, na ktorej kabinet formálne prijal rozhodnutie o podaní žaloby, o ktorej už informovali minulý týždeň. Ministerstvo spravodlivosti s ministerstvom vnútra a slovenským zástupcom pred európskymi súdmi pripraví žalobu. O podstate žaloby vláda nehovorila, je to vec pre profesionálov, dodal Fico.

Vláda nepotrebuje mandát od parlamentu na podanie žaloby

Opozičné strany nemôžu podľa Fica na jednej strane tvrdiť, že sú proti kvótam a na druhej strane, keď treba urobiť nejaké kroky, tak ich nechcú urobiť. Z ich postojov vyplýva, že ak by boli pri moci, tak povinné kvóty realizujú. „V tom je principiálny rozdiel medzi nami a časťou opozície, my čo hovoríme aj robíme,“ vyhlásil šéf kabinetu. Zároveň uviedol, že vláda nepotrebuje mandát od parlamentu na podanie žaloby. Sme presvedčení, že postupujeme v súlade s vnútroštátnym poriadkom Slovenskej republiky, doplnil.

Premiér o podaní žaloby informoval minulý týždeň. Zároveň vtedy zdôraznil, že rozhodnutie ministrov vnútra Európskej únie o povinnom prerozdelení migrantov nebude Slovensko implementovať. Dodal, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement (porušenie nariadenia, zákona, dohody – pozn. SITA). Fico vtedy upozornil, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia diktátom väčšiny. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák minulý týždeň uviedol, že žaloba je logický ďalší krok.

Podľa Lajčáka to netreba dramatizovať

„Po tom, čo sme odmietli rozhodnutie ministrov vnútra, potrebujeme sa brániť aj právnym spôsobom pred jeho účinkami. Jediná možnosť je podanie tejto žaloby, ale netreba to dramatizovať,“ vyhlásil. Ak by v tejto veci proti Slovensku bolo začaté konanie, tak to bude štyridsiate štvrté. K stredajšiemu dňu voči SR beží 43 konaní, nie je o nič viac výnimočné, sú to bežné prostriedky, ktoré v EÚ existujú, uviedol Lajčák.

Každý členský štát má právo napadnúť žalobou právny akt EÚ, o ktorom sa domnieva, že z hmotného alebo procesného hľadiska porušuje právo EÚ, vysvetlila pre agentúru SITA zástupkyňa SR pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová. Slovensko podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu podľa čl. 263 Zmluvy o fungovaní EÚ. Slovensko už takto podalo štyri žaloby. Členské štáty bežne podávajú žaloby proti právnym aktom inštitúcie EÚ. Ide o bežný postup, dodala.

O žalobe musí podľa Bugára rokovať parlament

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár je presvedčený, že podanie žaloby voči EÚ musí byť predmetom rokovania Národnej rady Slovenskej republiky. „Budem preto žiadať predsedu parlamentu, aby tento bod zaradil do programu rokovania pléna. Premiér by mal nájsť odvahu tento závažný krok obhájiť pred poslancami a občanmi našej krajiny,“ povedal pre agentúru SITA Bugár.

O nezmyselnosti žaloby Slovenska na EÚ podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára svedčí aj to, že všetky ostatné krajiny, ktoré hlasovali proti povinným kvótam, od tohto kroku upustili a Slovensko zostalo osamotené. Rozhodnutie vlády pripraviť žalobu na Európsku komisiu považuje strana Most-Híd za zlý krok.

„Vnímam ho ako pokračovanie politiky Roberta Fica, ktorý vždy potrebuje mať nepriateľa, pred ktorým Slovensko chráni,“ povedal v stredu pre agentúru SITA Béla Bugár. V stredu si podľa neho v očiach verejnosti vyrába premiér nepriateľa z Európskej únie, ktorej sme a naďalej chceme zostať členmi. Strana Most-Híd to považuje za závažný problém.

Argument Fica je veľmi slabou výhovorkou

Dnes to už podľa Bugára nie je o kvótach, ktoré aj strana Most-Híd v parlamente dvakrát odmietla. „S kvótami nesúhlasilo viacero krajín, ale v nepriateľskom a hysterickom postoji voči EÚ už zostal len Robert Fico,“ uviedol Béla Bugár. Podľa neho je to o vzťahu Slovenska a jeho perspektíve v EÚ.

„To, že si možno vyslúži za svoje postoje vylúčenie z európskej platformy socialistických strán môžeme považovať za jeho problém a problém strany Smer-SD, ale to, že ohrozuje medzinárodne postavenie Slovenska, je už problém celej krajiny,“ doplnil Bugár.

Argument premiéra Roberta Fica, že nepotrebuje mandát parlamentu na podanie žaloby voči EÚ je podľa Bélu Bugára len veľmi slabou výhovorkou. „Ani k odmietnutiu kvót premiér nepotreboval mandát parlamentu a predsa sa parlament dvakrát zaoberal touto otázkou. Dokazuje to, že premiér využíva parlament len vtedy, keď mu to vyhovuje,“ poukázal na rozporný prístup premiéra Béla Bugár.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárMiroslav LajčákRobert Fico
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMost-Híd