Lajčák v OSN: ISIS je falošná alternatíva k právnemu štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (v strede) počas vystúpenia na Summite OSN v New Yorku. New York, USA, 28. september 2015. Foto: Foto: SITA/MZVaEZ SR

BRATISLAVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – O Medzinárodnom trestnom súde hovoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v New Yorku na stretnutí ministrov krajín, ktoré tento súd podporujú. „Mier a bezpečnosť úzko súvisia s dodržiavaním princípov právneho štátu a medzinárodnej spravodlivosti. Medzinárodný trestný súd môže byť naozaj univerzálny a účinne stíhať zločiny proti ľudskosti až vtedy, keď sa medzinárodný systém trestnej spravodlivosti pevne zakotví na všetkých kontinentoch a keď s ním budú štáty sveta plne spolupracovať,“ uviedol šéf diplomacie. Agentúru SITA o Lajčákovom programe v New Yorku, kde sa koná 70. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, informoval tlačový odbor rezortu zahraničia.

Lajčák na pôde OSN hovoril aj o hrozbe terorizmu v podobe tzv. Islamského štátu (ISIS) na Blízkom východe. ISIS minister označil za „falošnú a nebezpečnú alternatívu k právnemu štátu, postavenú na násilí a zastrašovaní“. Zároveň však uviedol, že konfrontácie v regióne musia prestať. „Medzinárodné spoločenstvo sa nemôže púšťať do preventívnych opatrení v prostredí plnom teroru a strachu,“ poznamenal s tým, že bezpríkladný nárast terorizmu je jedna z „najvážnejších, najšokujúcejších, najzahanbujúcejších a najbolestivejších realít 21. storočia“.

O náraste terorizmu diskutoval šéf diplomacie aj na dvojstranných stretnutiach napríklad s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffreyom Feltmanom, pričom sa zamerali na úlohu OSN v boji proti tomuto fenoménu. Okrem toho na rokovaní s kolegom z Andory Gilbertom Saboyom Sunyénom tlmočil podporu Slovenska pre snahu kniežatstva začleniť sa do spoločného európskeho trhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov