Slovensko má najnižší podiel ľudí vo veku 80 a viac rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Babka dochodkyna
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko má ako členský štát Európskej únie najnižší podiel ľudí vo veku 80 alebo viac rokov. Prognózy však ukazujú, že do roku 2080 sa Slovensko v tejto kategórii dostane na čelo a podiel obyvateľov v tomto veku bude najvyšší v celej EÚ.

Vyplýva z aktuálnych údajov štatistického úradu EÚ Eurostatu, ktoré vydal pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa seniorov. Agentúru SITA o údajoch Eurostatu informovala zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Predpokladá sa, že Slovensko sa ako členský štát s najnižším podielom ľudí v kategórii 80+ rokov stane krajinou s najvyšším počtom v tomto veku. Nasledovať bude Portugalsko s podielom 15,8 percenta, Nemecko (15,1 percenta) a Poľsko (14,9 percenta). Na opačnom konci rebríčka bude v roku 2080 podľa predpovedí Írsko (7,4 percenta), Litva (8,9 percenta) a Lotyšsko (9,5 percenta). Ako ďalej vyplýva z údajov Eurostatu, do roku 2080 bude jeden z ôsmich obyvateľov EÚ mať 80 alebo viac rokov, čo je dvojnásobok oproti súčasnému stavu.

Čísla ukazujú aj nárast očakávanej dĺžky ďalšieho života občanov vo veku 65 rokov. Očakávaná dĺžka života v 65 rokoch, teda priemerný počet rokov, ktoré osoba v tomto veku môže očakávať, že bude ďalej žiť, ak bude vystavená po zvyšok svojho života aktuálnym podmienkam úmrtnosti, je najvyššia vo Francúzsku a Španielsku. Takmer 20 percent ľudí v EÚ vo veku 65 a viac rokov je ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať