OSN treba podľa Lajčáka posilniť, aby čelila výzvam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Foto: SITA/MZV

NEW YORK 2. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko podporuje posilnenie a zefektívnenie Organizácie spojených národov, aby svetové spoločenstvo dokázalo účinne čeliť všetkým medzinárodným výzvam. Počas vystúpenia vo všeobecnej rozprave na 70. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to vo štvrtok vyhlásil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Podľa Lajčáka sú týmito novými výzvami rozličné pandémie, klimatické zmeny, migrácia, kybernetická bezpečnosť, terorizmus a organizovaný zločin. „Tieto hrozby sa dotýkajú každého jedného z nás. Tu nejestvujú nijaké výnimky,“ povedal slovenský minister zahraničných veci, pričom vyjadril presvedčenie, že najsprávnejším miestom na riešenie týchto problémov je práve OSN.

Globálna bezpečnosť nikdy nebola tak neistá

„Som presvedčený, že posilňovanie OSN je najlepším vkladom na dosiahnutie univerzálnej túžby po mieri, rozvoji, rovnosti a spravodlivosti vo svete,“ uviedol Lajčák a dodal, že svetové spoločenstvo by malo spoločne hľadať praktické prostriedky na to, aby súčasný systém plnil svoj pôvodný účel. Podľa šéfa slovenskej diplomacie globálna bezpečnosť nikdy nebola tak dynamická a neistá, ako je tomu v súčasnosti.

Počet závažných občianskych vojen sa takmer strojnásobil, zvýšil sa počet civilných obetí. Súčasná podoba násilia mala závažné dôsledky pre udržiavanie mieru a bezpečnosti, ako aj pre ochranu civilistov. Oblasti, v ktorých pôsobí OSN, sú stále častejšie terčmi útokov. V dôsledku nárastu počtu utečencov sa násilné vysídľovanie stalo nielen krátkodobým humanitárnym problémom, ale aj dlhodobým trendom, konštatoval Lajčák podľa sumára prejavu zverejneného na stránke Valného zhromaždenia OSN.

Systém preventívnej diplomacie treba rozvíjať

Úlohy spojené so súčasnou migračnou krízou a hrubým porušovaním ľudských práv si podľa slovenského ministra vyžadujú spoločné reakcie v podobe okamžitých a dlhodobých opatrení. Komplexný postup a úzka spolupráca medzi štátmi sú nevyhnutné pre trvalé riešenie základných príčin migrácie. Systém preventívnej diplomacie, ktorý zapúšťa korene v systéme OSN, je potrebné ďalej rozvíjať.

Lajčák v prejave ďalej povedal, že aj 15 rokov po prijatí rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1325 o ženách, mieri a bezpečnosti je vplyv konfliktov na ženy a deti stále veľký a ich zapojenie do mierových procesov nedostatočné. V tomto ohľade sa musí zvýšiť zastúpenie žien medzi vyjednávačmi a mediátormi a ich vysielanie do oblastí konfliktov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov