Švecová poslala na Harabina disciplinárku, on sa jej vysmial

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najvyšší súd je pod tlakom, Harabinov senát môže zaniknúť
Bývalý minister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin (vpravo) odpovedá na otázky novinárov po skončení neverejného mimoriadneho zasadnutia Sudcovskej rady NS SR. Bratislava, 18. august 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Bývalí členovia senátu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský čelia disciplinárnemu stíhaniu.

Návrh podala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová vo štvrtok. Senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Informoval o tom hovorca súdu Boris Urbančík.

Stíhaný sa dostal na slobodu

Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Harabinov senát nebol oprávnený riešiť otázku statusu sudcu prvého stupňa vo Veľkom Krtíši Milana Vargu a to, či mal byť vylúčený z prejednávania veci, myslí si Švecová.

Predsedníčka Švecová navrhuje preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhuje zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka.

Harabinov senát zrušil odsudzujúci rozsudok a pustil Milana M. na slobodu, lebo spochybnili zákonnosť veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu. Varga bol právoplatne v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase iba priestupok.

Harabin sa na disciplinárne pojedávanie teší

Kolégium, ktoré v utorok zjednocovalo stanoviská senátov aj na túto otázku zdôraznilo, že odsúdenie sudcu za spáchanie trestného činu v inom členskom štáte EÚ samo o sebe nezakladá dôvod na vylúčenie sudcu. Vylúčenie je možné, ak bolo takéto rozhodnutie uznané slovenským súdom. Dôvod na zrušenie rozsudku teda splnený nebol.

Harabin zdôraznil, že tento návrh nemôže prejsť a predsedníčka najvyššieho súdu sa rozumie trestnému právu ako on kozmickým letom. Môžem sa nad týmto návrhom iba pousmiať, ja nikdy nebudem preradený na súd nižšieho stupňa, povedal. Harabin sa na disciplinárne pojedávanie teší. Tvrdí, že ho budú zastupovať desiati bývalí sudcovia najvyššieho súdu a desiati advokáti a je zvedavý, kto to zaplatí. Švecová podľa neho dala návrh na to, že všetci opití sudcovia môžu pojednávať. Rada Európy vyžaduje striktné kritéria na bezúhonnosť sudcu. Keď ju sudca stratí a Varga ju stratil, lebo jazdil opitý a bol právoplatne odsúdený, nemôže pojednávať, trvá na svojom Harabin. Podľa neho nebolo potrebné uznávacie konanie na Slovensku, aby stratil štatút bezúhonnosti.

Harabin sa v septembri už musel vyrovnať s odvolaním z pozície predsedu kolégia, nahradil ho v nej Libor Duľa. Od začiatku mesiaca, keď rozsadili jeho senát, je zaradený v senáte svojho kritika Juraja Klimenta. Tento senát avizoval, že Harabin bude síce vedený v senáte 5T, ale na rozhodovacej činnosti senátu sa nebude podieľať, lebo k zmene zloženia došlo podľa nich nezákonným spôsobom.

Štefanovi Harabinovi sa minulý rok nepodarilo obhájiť post šéfa Najvyššieho súdu SR. Novou šéfkou súdu sa stala Daniela Švecová. Minulý rok v novembri Harabin neuspel vo voľbách na člena Súdnej rady SR a do rady sa dostal reformný sudca a viceprezident združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Dušan Čimo. Možným podaním disciplinárneho návrhu na Harabina sa začala zaoberať aj Súdna rada SR. Jej traja členovia hovoria o trestnoprávnej zodpovednosti za to, že ako predseda kolégia nezvolal „v rozumnej dobe a bez uvedenia relevantného dôvodu“ kolégium na zjednotenie stanovísk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováDušan ČimoŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR