Bývalý sudca, majster v prieťahoch, bude čeliť súdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) podal v piatok obžalobu na Okresný súd Bratislava I. na bývalého sudcu Pavla D. za marenie úlohy verejným činiteľom.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová, podľa obžaloby ako zákonný sudca spôsobil prieťahy v konaní v 36 trestných veciach. „Konanie o dohode o vine a treste medzi prokurátorom Generálnej prokuratúry a obvineným Pavlom D. nebolo úspešné. Nedošlo k dohode o treste za trestné činy,“ uviedla.

Prokurátori upozorňovali na nečinnosť sudcu dvoma spôsobmi, a to podľa Predajňovej žiadosťami o vytýčenie hlavného pojednávania, resp. žiadosťami o podanie správy o stave súdneho konania a sťažnosťami pre nečinnosť. „Od roku 2012 do prvého polroka 2014 prokurátori podali 250 písomných žiadostí a 24 sťažností pre nečinnosť,“ poznamenala hovorkyňa.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár pre elimináciu prieťahov v súdnom konaní a zvýšenie efektívnosti vymožiteľnosti práva vydal 5. decembra 2013 opatrenia podriadeným prokurátorom, aby v trestných veciach, v ktorých koná sudca s prieťahmi, podali prokurátori sťažnosť pre nečinnosť sudcu. Od 1. januára 2014 do 1. decembra toho istého roku podali prokurátori 220 sťažností na príslušné súdy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír Čižnár
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR