Obrazom: V elektrickej stanici Križovany sa konalo cvičenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cvičenie Križovany 2015
Bezpečnostné cvičenie v elektrickej stanici (ESt) spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v Križovanoch nad Dudváhom. Križovany nad Dudváhom, 6. október 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Akciová spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) vykonala v utorok v elektrickej stanici Križovany nad Dudváhom bezpečnostné cvičenie. Cieľom bezpečnostného cvičenia bolo preveriť funkčnosť a koordináciu činností všetkých hlavných zložiek Integrovaného záchranného systému SR a zamestnancov spoločnosti SEPS v krízovej situácii.

„Účelom týchto bezpečnostných cvičení je odskúšanie koordinácie všetkých prvkov integrovaného záchranného systému, to znamená policajného zboru, hasičského a záchranného zboru, záchrannej zdravotnej služby či chemických laboratórií tak, aby bol v prípade potreby zabezpečený efektívny zásah,“ povedal predseda predstavenstva SEPS Miroslav Stejskal.

Obrazom: Cvičenie Križovany 2015

Cvičenia sú v súčastnosti veľmi potrebné

Pri narušení objektu elektrických staníc hrozí rozsiahly výpadok elektriny, a tým veľká hospodárska škoda. „Musíme byť pripravení na to, aby sme vedeli predchádzať takýmto situáciám,“ dodal Stejskal. Spoločnosť SEPS už musela čeliť jednému narušeniu ich objektu. „Pred pár rokmi sme zaznamenali v objekte elektrickej stanice v Spišskej Novej Vsi reálny útok. Našťastie toto narušenie bolo veľmi amatérske, takže nedošlo k nejakým škodám, ani k prerušeniu dodávok elektriny,“ doplnil Stejskal.

Šéf slovenského prevádzkovateľa elektrickej prenosovej sústavy uviedol, že takéto bezpečnostné cvičenia sú v súčasnosti veľmi potrebné. „Sme si vedomí toho, že pravdepodobnosť takýchto udalostí, aj vzhľadom na situáciu vo svete, ktorú každý sleduje, narastá,“ konštatoval Stejskal, ktorý upozornil, že podobné cvičenia na elektrických staniciach sa vykonávajú aj preto, aby zložky integrovaného záchranného systému vedeli zasiahnuť aj pri prírodných katastrofách.

Cvičenie Križovany 2015
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Akcie sa zúčastnilo 21 veľvyslancov OBSE

Pozvanie na bezpečnostné cvičenie v elektrickej stanici v Križovanoch nad Dudváhom prijali aj veľvyslanci pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Predstaviteľov OBSE pozvala na Slovensko slovenská veľvyslankyňa pri OBSE Oľga Algayerová. Chcela ich bližšie oboznámiť s možnosťami a potenciálnymi kapacitami našej krajiny v súvislosti s uvažovaným vybudovaním školiaceho a založiť výcvikové centrum pre elektroenergetickú infraštruktúru pre krajiny OBSE v Lešti.

„Na akcii sa zúčastnilo 21 veľvyslancov OBSE. Predstavili sme im, ako by také stredisko mohlo fungovať. Slovensko má ambíciu založiť stredisko, ktoré by slúžilo v oblasti energetickej bezpečnosti všetkým krajinám OBSE. Veríme, že máme už medzinárodnú podporu a zostáva nám tento projekt už len zrealizovať,“ uzavrela Algayerová.

Cvičenie Križovany 2015
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Oľga Algayerová
Firmy a inštitúcie SEPS Slovenská elektrizačná prenosová sústava