Policajti radia vodičom, ako jazdiť po cestách na jeseň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Auto, jeseň
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – S príchodom jesene číha na vodičov ešte viac nástrah, jednak je ráno dlhšie tma, no častejšie sú aj hmly a podvečer sa skôr stmieva. Polícia preto upozorňuje, že cesty sú mokré, šmykľavé a čoskoro bude na nich popadané lístie.

Brzdná dráha sa predlžuje

Zmena počasia podľa hovorkyne Prezídia PZ Denisy Baloghovej ovplyvňuje aj podmienky na cestách. Práve pre tieto zmeny býva tiež zhustená premávka.

„Mali by na to myslieť všetci účastníci cestnej premávky a po letnej pohode zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť sa zhoršeným podmienkam,“ poznamenala s tým, že na mokrej ceste treba znížiť rýchlosť a dodržiavať medzi autami väčšie rozstupy. „Brzdná dráha sa totiž predlžuje,“ dodala. Vodiči by si mali takisto skontrolovať svetlá na svojom aute a dať odstrániť nedostatky.

„Pozor však aj na zvýšený pohyb ľudí pri cestách, stromy pri ceste často lákajú zberačov,“ pripomenula hovorkyňa policajného prezídia. „Najmä na cestách medzi obcami možno podľa jej slov vidieť pobehujúce deti, pohodené bicykle a rôzne káričky, ale aj ľudí v tmavom oblečení. Vodiči by mali preto zvýšiť na týchto miestach opatrnosť,“ vyzvala Baloghová.

Opatrnejší by mali byť aj chodci

Pozor na zmeny počasia by si mali dávať i motorkári, no pozornosť by mali zvýšiť tiež cyklisti. „Cyklisti majú podľa zákona povinnosť byť osvetlení a mať na sebe reflexné prvky, no len málo z nich to skutočne dodržiava. Nie je výnimočné, že jazdia na nesprávnej strane vozovky, vedľa seba a často pod vplyvom alkoholu,“ upozornila hovorkyňa.

Opatrnejší by mali byť aj chodci, keďže nosia v tomto období tmavé oblečenie. S používaním reflexných prvkov je to u nás už lepšie ako v minulosti, uviedla Baloghová s tým, že k tomu prispela aj novela zákona, ktorá určila chodcom povinnosť mať za zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v nej. Okrem toho je nutné predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených a vyhýbať sa rizikovým úsekom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR