Slovensko uzavrelo dohodu, prijme 250 utečencov pod ochranou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko prijme na základe dohody medzi našou vládou, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) 250 utečencov a ľudí pod ochranou. Na Slovensku budú šesť mesiacov od ich vstupu na naše územie. Ako sa ďalej píše v návrhu dohody, ktorý v stredu schválila vláda, dokument počíta aj s možnosťou priebežne počet utečencov dopĺňať, avšak nemôže presiahnuť 250.

„Celkový počet dočasne prijatých utečencov a osôb pod ochranou môže byť počas prvých 24 mesiacov platnosti tejto dohody po odchode niektorých prijatých osôb do tretej krajiny doplnený o ďalšie osoby, nepresiahne však dvestopäťdesiat osôb v akomkoľvek čase ich dočasného umiestnenia na území Slovenskej republiky,“ píše sa v návrhu dohody.

Obrazom: Pri Bratislave už ubytovali prvých utečencov

Utečenci potrebujú medzinárodnú ochranu

Ide o dohodu o humanitárnom transfere utečencov cez Slovensko, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu. Humanitárny transfer je v tomto prípade odchod osôb z krajiny ich dočasného pobytu na územie Slovenskej republiky a ich následné presídlenie do tretej krajiny.

Dohoda o transfere je šiestou tohto druhu. Jej cieľom je stanoviť podmienky transferu utečencov a osôb pod ochranou, prevažne rodín, resp. žien s deťmi z krajiny ich dočasného pobytu, podmienky ich dočasného umiestnenia na našom území v azylovom zariadení Migračného úradu MV SR v Humennom a ich následného presídlenia do tretích krajín.

Ubytovanie i stravu zaplatí slovenská vláda

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Návrh upravuje najmä povinnosti slovenskej vlády, UNHCR a IOM pri zaobchádzaní s týmito osobami. Stanovuje ich počet, miesto umiestnenia, ich právny status, potrebnú zdravotnú starostlivosť, poskytnutie sociálnych služieb, ich následnú prepravu ako aj spôsob financovania aktivít predpokladaných touto dohodou.

Ubytovanie, stravovanie a zabezpečenie hygienických potrieb pre utečencov a osoby pod ochranou uhradí vláda SR. Ostatné výdavky v súvislosti s utečencami a osobami pod ochranou uhradí UNHCR prostredníctvom príslušného orgánu Slovenskej republiky. Návrh dohody tak má v tomto prípade finančný vplyv na štátny rozpočet.

Výdavky vlády na plnenie tejto dohody pôjdu z rozpočtu ministerstva vnútra. Slovensko dohodu uzatvára, lebo je signatárom Dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951 a protokolu, ktorý sa týka právneho postavenia utečencov z roku 1967, takisto máme prijatý zákon o azyle.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie UNHCR Úrad vysokého komisára OSN pre utečencovVláda SR