Člen Smeru šomre na Židov, strana sa dištancuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer a robert fico
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Primátor Krupiny Radoslav Vazan kritizoval na Facebooku velebenie Židov, informuje denník Sme, podľa ktorého sa potom primátor ospravedlnil.

„Zase hrdinský Žid, no kto iný? Na tomto Facebooku sa aj niekto iný okrem Židov zvelebuje, či len vyvolený národ?“ komentoval primátor Krupiny Radoslav Vazan zo Smeru článok o Františkovi Krieglovi, jedinom členovi československej delegácie, ktorý v roku 1968 nepodpísal tzv. moskovské protokoly.

Vazanov príspevok sa podľa Sme objavil pod verejným profilom politológa Juraja Marušiaka.

Primátor reagoval na to, že sa v článku webu idnes.cz spomína Krieglov židovský pôvod. „Jedným z paradoxov českej histórie je, že česť nášho národa zachránil židovský chlapec Franz Kriegel zo Stanislawowa,“ píše sa v texte.

Židovská náboženská obec protestuje

Radoslav Vazan
Foto: SITA/Dušan Hein

Výroky vyvolali negatívne reakcie u diskutérov, protestuje aj židovská náboženská obec. Podľa nich niet pochýb o tom, že ide o antisemitizmus.

„To, že pána primátora irituje fakt, že niekto hovorí pekne o zásluhách Žida, je učebnicový príklad antisemitizmu,“ povedala pre Sme hovorkyňa Zväzu židovských náboženských obcí Lucia Kollárová.

Smer v pondelok oznámil, že s Vazanovými výrokmi nechce mať nič spoločné.

„Smer sa jednoznačne dištancuje od podobných prejavov a je proti akýmkoľvek výrokom založeným na odlišnom rasovom, etnickom, národnom alebo sociálnom zmýšľaní,“ odpovedala denníku hovorkyňa Monika Počátková.

Či svojho člena potrestajú, záleží na krajskej organizácii. Banskobystrická predsedníčka Smeru Jana Laššáková potvrdila, že disciplinárne opatrenia voči Vazanovi zvážia. S komentárom nesúhlasí ani poslanec Smeru Miroslav Číž. „Výroky sú nevhodné a nie som rád, že pre ne máme ďalší pseudoproblém, ktorý budeme musieť riešiť.“

Výroky sa snažil vysvetliť

Krupinský primátor sa svoje výroky neskôr snažil vysvetliť tým, že mu prekáža vyvyšovanie jedného národa nad iné.

Jeho komentáre vraj neboli určené pre verejnosť. „Boli súčasťou neformálnej súkromnej debaty medzi mnou a Jurajom Marušiakom na Facebooku,“ tvrdí. „Rozhodne sa dištancujem od akýchkoľvek antisemitských názorov. Pokiaľ má niekto pocit, že niektoré z mojich vyjadrení mohlo vyznieť takto, ospravedlňujem sa za to.“

Historik Dušan Kováč upozorňuje, že článok idnes.cz hovorí o Krieglovi najmä ako o významnej osobnosti, ktorá sa odmietla podvoliť diktátu Moskvy. „Nepíše sa o ňom ako o Židovi či príslušníkovi židovského národa,“ myslí si Kováč. „To je výmysel primátora Krupiny, ktorého reakcie sú jednoznačne antisemitské a okrem toho aj primitívne a nekultúrne. Jeho ďalšie vysvetlenie už na tom nemôže nič zmeniť.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana LaššákováRadoslav Vazan
Firmy a inštitúcie SMER-SD