Cyklisti vyzbierali pre deti s rakovinou tisíce eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bicykel
Foto: Archívne foto SITA/BSK

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Cyklisti vďaka charitatívnemu projektu Na bicykli deťom vyzbierali na pomoc onkologicky chorým deťom vyše sedemtisíc eur, malí onkologickí pacienti s rodičmi môžu ísť vďaka projektu na regeneračné pobyty.

Prvých 25 detí sa už z pobytu v Tatranskej Lomnici vrátilo, ďalší turnus deti čaká v októbri. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Bratislavského samosprávneho kraja Miroslava Rácová.

Medzinárodná cyklojazda odštartovala 6. júna, cyklisti počas deviatich etáp prekonali 940 kilometrov a prešli cez 224 miest a obcí. „Tento rok sa pridalo veľa obcí, čo nás milo prekvapilo. Niektoré sa zapojili dobrovoľne samy. Je vidno, že ľudia na Slovensku chcú pomáhať,“ povedal predseda OZ Deťom pre život Miroslav Bílik. ň

Cyklotúra sa začala v Zlíne, športoví nadšenci pokračovali do Kunovíc, Drietomej a absolvovali výstup na Kremenec. Prešli tiež Stakčín, Košice a Prešov, odkiaľ sa presunuli do Vysokých Tatier. V cyklotúre pokračovali do Terchovej a Trenčína. V pelotóne sa od 6. júna vystriedalo 400 cyklistov, v piatok podvečer sa do Bratislavy vrátili šesťdesiati.

Medzi cyklistami boli aj vodáci bratia Hochschnornerovci, herec Ivan Vojtek, dráhový cyklista Jozef Žabka či tanečník Jaro Bekr. „Akcia v sebe skĺbila dve dôležité veci, ktoré sú pre nás prioritou. Tou prvou je propagácia pohybu nielen na bicykli, kedy hlavne mladým ľuďom dávame príklad, aby opustili svoje počítače, svoje izby, svoje obľúbené miesta v reštauráciách a baroch a vyšli si za aktívnym pohybom. Tou druhou je hlboký ľudský rozmer, keďže výťažok z tejto akcie ide na onkologicky choré deti,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Hlavným organizátorom charitatívneho podujatia Na bicykli deťom je občianske združenie Deťom pre život. Cieľom charitatívneho projektu je ukázať ľuďom, že s rakovinou sa oplatí bojovať a cez medzinárodnú cyklotúru sa symbolicky do boja so zákernou chorobou môže zapojiť aj verejnosť. Cieľom občianskeho združenia Deťom pre život je pomôcť deťom a ich rodičom prekonať fyzické a psychické následky rôznych onkologických ochorení.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo