Deti z hlohoveckého centra sa sťažovali na stály hlad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nový detský kútik v Bratislave
MČ Bratislava-Staré Mesto odovzdala do užívania nové hracie prvky pre deti v zadnej časti Šafárikovho námestia. Bratislava, 4. september 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – Prieskum verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej v reedukačnom centre v Hlohovci poukázal aj na to, že jeho chovanci bývajú hladní.

Okrem chlapcov to právnikom z kancelárie ombudsmanky hovorili aj zamestnanci centra. Dubovcová ministerstvu školstva odporučila, aby urýchlene zvýšilo normatív na celodennú stravu pre deti v internátnych zariadeniach tak, aby mohli dostávať riadnu výživu.

Ako v reakcii pre agentúru SITA napísal hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák, súčasná stanovená výška finančného pásma na nákup potravín v príslušnom zariadení stačí.

Ministerstvo školstva poverilo odbor školstva Obvodného úradu v Trnave, aby preverilo, ako reedukačné centrum v Hlohovci dodržuje stravovacie pravidlá. Podľa ich zistení sa v centre varí podľa noriem a receptúr, pestrosť jedál dosahuje požadovanú úroveň.

„V prevažnej miere sa jedlá pripravovali dusením, varením, respektíve pečením,“ píše Kaliňák. Keď chceli chovanci viac mäsa, vedúca školskej jedálne to riešila zvýšeným počtom mäsitých pokrmov v priebehu týždňa. „Vykonanou kontrolou v ŠJ pri RC Hlohovec za obdobie školského roka 2012/ 2013 nebolo zistené porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov ani neboli zistené nedostatky, ktoré by ovplyvňovali a ohrozovali zdravie žiakov a stravníkov podávaním nevhodnej stravy,“ píše Kaliňák.

Ombudsmanka a jej právnici však neriešili, či centrum dodržuje platnú legislatívu. Dubovcová kritizuje, že normy sú nízke. „Takto nastavenú výživu adolescentov, za ktorých riadnu výživu prevzal na seba zodpovednosť štát, považujem za porušovanie ich práva na riadnu a zdravú výživu a za nesplnenie záväzku, ktorý pre Slovenskú republiku vyplýva z Dohovoru o právach dieťaťa,“ napísala Dubovcová v správe z prieskumu. K tomuto konštatovaniu sa rezort školstva nevyjadril.

Centrum sa riadi

Centrum sa riadi finančným pásmom pre deti od 15 do 18 až 19 rokov v internátnych školách a školských zariadeniach. Jeho výška je 2,80 eura s rozdelením na jednotlivé jedlá – raňajky 0,42 eura, desiata 0,20 eura, obed 1,19 eura, olovrant 0,21 eura, večera 0,69 eura.

Stravné sa uhrádza priebežne z rozpočtových prostriedkov bežného účtu. Ako Kaliňák ďalej vysvetľuje, vedenie reedukačného centra mesačne žiada trnavský obvodný úrad o povolenie prekročiť limit bežných výdavkov na rok 2013 o sumu stravného, ktoré sa nachádza na mimorozpočtovom účte.

Na tento účet by mali chodiť peniaze od rodičov, ktorí majú vyživovaciu povinnosť voči deťom umiestneným v Hlohovci. Rodičia si však často neplnia vyživovaciu povinnosť alebo na dieťa prispievajú nepravidelne, čím vzniká centru pohľadávka na výživnom.

Ako dôvod neplnenia si vyživovacej povinnosti je vo väčšine prípadov hmotná núdza a sociálna odkázanosť zákonných zástupcov. Na vymáhanie sa používajú podľa Kaliňákových slov všetky dostupné zákonné formy, ako sú upomienky, podnety na exekútorský úrad alebo podnety na začatie trestného stíhania na príslušné okresné riaditeľstvo Policajného zboru.

Napriek tomu je však ministerstvo presvedčené, že v centre je strava pre chovancov zabezpečená na požadovanej úrovni a v súlade so zákonom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Kaliňák