Deťom z ulíc Kene pomáha rehabilitačné centrum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medzinárodný deň afrických detí
Žiaci Akadémie Winki v kenskej metropole Nairobi dnes trávili deň hrami. Podobne ako mnohé iné školy sa aj ich akadémia pripojila k oslavám Medzinárodného dňa afrických detí. Napriek tomu, že situácia v dodržiavaní práv detí ako aj vzdelávanie sa vo viacerých krajinách Afriky v ostatných rokoch zlepšilo, medzi najvážnejšie problémy dneška patrí využívanie detí ako lacnú pracovnú silu. Foto: AP Photo/Sayyid Azim

BRATISLAVA 31. decembra (SITA) – V centre Bosco Boys Nairobi úspešne ukončili ďalší školský rok. Pre viac ako 600 detí v núdzi znamená centrum nádej na lepšiu budúcnosť a možnosť plnohodnotného zaradenia sa do spoločnosti. Projekt rehabilitačného centra pre chlapcov z ulice podporuje aj program slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid a niekoľko desiatok jednotlivcov na Slovensku vďaka projektu Adopcie detí v Keni občianskeho združenia SAVIO.

Podľa odhadov žije v Nairobi, hlavnom meste Kene, až okolo 60 tisíc detí na uliciach. Sú to siroty, polosiroty, deti z nefunkčných rodín. Niektorí utiekli z domu kvôli chudobe, bitke alebo zneužívaniu. Život vo veľkomeste láka rozmanitými možnosťami, ale ukrýva aj mnohé nástrahy. Z detí na ulici sa tak stávajú bezdomovci, žobráci, drogovo závislí či zlodeji, pretĺkajúci sa životom zo dňa na deň bez vidiny lepšej budúcnosti.

Tento rok našlo nový domov v centre Bosco Boys Nairobi viac ako 60 chlapcov, ktorí žili na ulici. Aj vďaka podpore zo Slovenska tu chlapci získavajú nielen strechu nad hlavou, stravu, zdravotnú starostlivosť a základné vzdelanie, ale predovšetkým dôstojné prostredie na život, obklopení ľuďmi, ktorým na nich záleží. Popri vzdelávaní na základnej škole prebiehajú v centre aj kurzy praktických zručností. Chlapci tak majú možnosť získať poznatky a skúsenosti v oblasti varenia, farmárčenia alebo stolárstva, zvárania či práce automechanikov. Začiatkom roka bola v centre slávnostne otvorená stolárska dielňa, ktorej vybudovanie aj zariadenie finančne podporil SlovakAid v rámci predchádzajúceho projektu v Bosco Boys, ktorý realizovalo OZ SAVIO.

Neodmysliteľnou súčasťou života v centre sú rôzne voľnočasové aktivity. Najobľúbenejšou je jednoznačne šport, ktorému sa tu denno-denne venujú aj niekoľko hodín. Podarilo sa vybudovať nové volejbalové ihrisko a nakúpiť potrebné športové pomôcky. Žiaci sa v uplynulom roku zúčastnili aj viacerých výletov a vzdelávacích exkurzií, napríklad do národného múzea alebo na najväčší kultúrny festival v krajine spojený s celonárodnou súťažou, na ktorej žiakom z centra uniklo prvé miesto len o pol boda. Mnohé deti sú veľmi talentované. Presvedčiť sa o tom mohol aj minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda so svojou delegáciou pri nedávnej návšteve Kene, počas ktorej zavítal aj do centra Bosco Boys.

Súčasťou rehabilitačného programu je aj práca s príbuznými chlapcov. Rodičia a opatrovníci detí v centre majú možnosť zúčastniť sa školení zameraných predovšetkým na starostlivosť o deti a ich výchovu. Sociálny pracovník navštevuje rodiny nachádzajúce sa v krízovej situácii a spoločne hľadajú vhodné riešenia. Centrum pravidelne navštevuje aj psychológ. Učitelia a vychovávatelia v centre sa zúčastňujú vzdelávacích kurzov, aby mohli svojim zverencom účinnejšie pomáhať.

Ku koncoročným štátnym skúškam potrebným na úspešné ukončenie základnej školy zasadlo v Bosco Boys koncom novembra 32 žiakov ôsmeho ročníka. Na výsledkoch záleží ich ďalšie smerovanie. Väčšina absolventov sa ďalej vzdeláva na technických učilištiach. Najčastejšími študovanými odbormi sú stolár, stavbár, zvárač, elektrikár, mechanik, krajčír a pod. Úspešnejší žiaci môžu pokračovať na stredných školách. Vedenie centra sa neustále snaží zohnať sponzorov na financovanie ich štúdia. Vďaka takejto podpore sa niekoľko odchovancov Bosco Boys vzdeláva už aj na vysokých školách.

Projekt Rehabilitačné centrum Bosco Boys, Nairobi je podporený z prostriedkov štátneho rozpočtu SR cez program oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid. Realizuje ho občianske združenie SAVIO (www.savio.sk) v spolupráci so Saleziánmi don Bosca v Keni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie SavioSlovak Aid