Detva cez víkend ožije Folklórnymi slávnosťami pod Poľanou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Detva, folkór
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BANSKÁ BYSTRICA 11. júla (WEBNOVINY) – Deväť scénických programov a 27 sprievodných podujatí a výstav má na programe 48. ročník festivalu Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktorý sa uskutoční tradične v druhý júlový víkend v Detve.

Drží sa vyprofilovanej a osvedčenej programovej štruktúry, ktorej dominujú scénické programy v detvianskom amfiteátri rozdelené do štyroch programových blokov – po jednom v piatok a nedeľu a dva v sobotu.

Ako pripomenula predsedníčka programovej rady festivalu Anna Ostrihoňová, medzi stabilné programové prvky patrí už 40 rokov nedeľný program Krajanská nedeľa, kde sa predstavujú folklórne súbory zahraničných Slovákov.

„Detva sa pre Slovákov žijúcich v zahraničí stala miestom, kde môžu prísť ku koreňom a načerpať zo životodarného prameňa slovenskej kultúry. Festival dosiaľ navštívili desiatky folklórnych súborov, skupín a ľudových hudieb od Ameriky, Európy až po Austráliu,“ uviedla Ostrihoňová. Tento rok v Krajanskej nedeli vystúpi deväť súborov – z Česka, Francúzska, Chorvátska, Poľska, Rumunska, Srbska, Veľkej Británie, Kanady a Maďarska.

Po tretíkrát je súčasťou festivalu aj predstavovanie obcí zo súťaže Dedina roka. Tentoraz to bude Zvolenská Slatina, Klenovec a Čierny Balog. Okrem prezentácie folklóru na scéne amfiteátra, budú ponúkať v symbolických dvoroch aj svoje tradičné pochúťky. Medzi sprievodnými podujatiami folklórnych slávností sú školy folklórnych tancov, škola hry na fujare a píšťalke, jarmok tradičných ľudových remesiel, detviansky salaš i rôzne tvorivé dielne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia