Diagnostika na MS v Hokeji sa ukázala ako veľmi efektívna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MEDITRADE technika
MEDITRADE technika Foto: MEDITRADE

BRATISLAVA 16. mája (WBN/PR) – Miestnosti prvej pomoci na zimných štadiónoch mali okrem bežnej lekárskej výbavy aj röntgen a ultrazvuk na rýchlu diagnostiku hráčov pri ľahkých zraneniach. Spoločnosť MEDITRADE počas MS zabezpečovala spomínanú zobrazovaciu techniku a je hrdá na to, že touto formou mohla vylepšiť diagnostikovanie hráčov a nestrácať čas prevozom do nemocnice pri ľahších úrazoch. „Pri ľahších zraneniach bolo možné jednoducho a rýchlo identifikovať, či hráč môže ďalej pokračovať v hre alebo potrebuje prevoz do zdravotníckeho zariadenia. V prípade vážnejších úrazov na ľade bol však nutný okamžitý transport do nemocnice. Prístroje na zimnom štadióne slúžili len na diagnostiku menších zranení po tréningoch a po zápasoch,“ vyjadril sa hlavný lekár pre IIHF MS 2011 v Bratislave MUDr. Allen Dimov.

Výrobcom prístrojov je spoločnosť GE Healthcare, ktorej diagnostické prístroje môžete nájsť v nejednom špičkovom medicínskom zariadení. Mobilné C-Rameno Brivo OEC 850 dokáže zröntgenovať prakticky všetky dôležité časti tela: nohy, ruky, zápästia, chrbticu, koleno a i. Kvalita snímok je výnimočná, každý snímok je robený vo vysokom rozlíšení. Ultrazvuk Logiq E je ľahký a prenosný s výbornými vlastnosťami, čo sa týka čistoty obrazu, zobrazenia tkaniva, anatómie. Navyše všetky výstupy z oboch prístrojov sa dajú jednoducho uložiť na elektronické médiá ako USB či CD.

Prístroje boli počas MS využité viac ako šesťdesiatkrát, pričom najviac sa röntgenovali ruky a ramená, kým ultrazvuk poslúžil najmä na mäkké časti po náraze a brucho. Všetci lekári sa zhodli, že prítomnosť takejto zobrazovacej techniky počas športových podujatí tohto druhu je opodstatnená. Všetkým reprezentačným lekárom bola možnosť používať počas zápasov zobrazovaciu techniku predstavená počas zasadnutia pred zahájením MS 2011 a stretla sa s veľmi pozitívnou odozvou nie len v úvode, ale počas trvania celých majstrovstiev. „Prítomnosť poskytnutej prístrojovej techniky nám umožnila okamžité diagnostikovanie poranení skeletu a mäkkých tkanív, čo skvalitnilo menežment pacienta ako i zrýchlilo diagnostiku poranení a prípadný ďalší algoritmus diagnostických a terapeutických postupov,“ vyjadril sa jeden z lekárov obsluhujúcich zobrazovaciu techniku, MUDr. Ivan Bernasovský primár Kliniky rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Spýtali sme sa lekárov, ktorí prístroje obsluhovali, ako vnímali jednoduchosť práce s týmito prístrojmi a ich prínos na tomto významnom športovom podujatí. Všetci lekári sa zhodli na tom, že práca s prístrojmi bola jednoduchá a výstupy veľmi kvalitné. Taktiež vzhľadom na obmedzený priestor v miestnostiach prvej pomoci ocenili manévrovateľnosť a možnosť nastaviť si röntgen do požadovanej polohy.

Ako sa Vám pracovalo s prístrojom Brivo OEC 850, z hľadiska jeho manévrovateľnosti, ovládateľnosti a jednoduchosti použitia?

„Jednoduchá obsluha a relatívne vysoká kvalita obrazu pri posudzovaní trauma skeletu. Prístroj má jednoduché ovládanie a jeho manévrovateľnosť je vysoká,“ odpovedá MUDr. Ivan Vulev, PhD., MPH., primár Oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie, NÚSCH, a.s..

MUDr. Ján Hríb, z Kliniky rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice ešte dodáva, že aj v obmedzených priestoroch bola jednoduchá manipulovateľnosť a nastaviteľnosť polohy. Taktiež, že manévrovateľnosť prístroja bola bezproblémová aj v menšej miestnosti. K tomuto vyjadreniu sa pripájajú aj kolegovia z kliniky MUDr. Ivan Bernasovský a MUDr. René Hako, ktorí vysoko ohodnotili spoľahlivosť prístroja počas exponovania, bez chybových hlásení a technických problémov.

Ako by ste zhodnotili rýchlosť vyhotovenia snímku a kvalitu snímok urobených prístrojom Brivo OEC 850?

„Rýchlosť vyhotovenia snímku bola okamžitá a kvalita snímok postačujúca na všetky nároky, ktoré počas MS akútne vznikli,“ odpovedá I. Vulev.

„Snímok bol vyhotovený okamžite. Kvalita snímku záleží od nastavenia, ale celkovo ma prekvapila vysoká kvalita skoro vo všetkých režimoch,“ odpovedá J. Hríb.

A čo práca s ultrazvukom Logiq E?

J. Hríb zhodnotil prácu ako štandardnú, avšak vysoko vyzdvihol prenosnosť prístroja a výdrž batérie, ako aj kvalitu obrazu pri rôznych nastaveniach podľa potreby lekára. „Ľahká manévrovateľnosť a polohovateľnosť prístroja,“ zas zaujala ostatných kolegov z kliniky.

Na otázku, či si zúčastnení lekári myslia, že myšlienka prítomnosti zobrazovacej techniky na podujatiach podobného charakteru má do budúcna potenciál, odpovedali takmer všetci jednoznačne: „Tak určiteeee!“

O MEDITRADE

Spoločnosť MEDITRADE spol. s r. o. je výhradný distribútor významných svetových výrobcov zdravotníckeho materiálu pre liečbu srdcovo-cievnych ochorení. Poskytuje riešenia v oblasti arytmológie, intervenčnej kardiológie a rádiológie, srdcovej a cievnej chirurgie a intenzívnej medicíny. Na Slovensku distribuuje aj zobrazovaciu techniku. Poslaním spoločnosti je zvyšovať kvalitu života pacientov, lekárov a celého zdravotníckeho personálu prostredníctvom distribúcie kvalitných moderných prístrojov, odborným poradenstvom a pružným reagovaním na požiadavky trhu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať