Diela učiteľa národov Jana Amosa Komenského sú na webe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jan amos komensky
Jan Amos Komenský. Foto: dikda.eu

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Veľkého učiteľa národov, teológa a filozofa – Jana Amosa Komenského pripomína Slovenská národná knižnica (SNK).

Národná knižnica v týchto dňoch verejnosti sprístupnila na svojej stránke www.dikda.eu päť významných diel humanistu a učenca Jana Amosa Komenského.

Konkrétne ide o vydania Komenského diel zo 17. až 20. storočia. SNK tak podľa jej hovorkyne Miriam Štefkovej robí v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív.

Jan Amos Komenský patrí nielen medzi najvýraznejšie postavy českej kultúrnej a politickej histórie, ale jeho dielo a názory ovplyvnili celú Európu. „Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí bezpochyby Svet viditeľných vecí v obrazoch, známy pod skráteným názvom Orbis pictus. Toto svetovo uznávané dielo načrtlo spôsoby v hľadaní ľahkej, spoľahlivej a nenásilnej metódy jazykového vyučovania spojeného s osvojovaním si vecných poznatkov. Z tejto učebnice sa učili generácie žiakov nielen v Európe, ale po celom svete,“ povedala o zdigitalizavaní Komenského diel generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Teší ju, že národná knižnica má vo svojich zbierkach aj tieto diela nevyčísliteľnej spoločenskej hodnoty. SNK zverejnila diela Jana Amosa Komenského: Orbis Pictus (Presporok, 1798), Januae linguarum Reserata Aureae Vestibulus (Leutschoviae, historický názov Levoče – pozn. redakcie, 1722), Januae linguarum Reserata Aureae Vestibulus (Leutschoviae, 1687), Labyrint sveta a raj srdca (L. Mikuláš, 1952) a Informatórium školy materskej (Ružomberok, 1892).

Prvý spis sa nezachoval

Jan Amos Komenský (28. marca 1592 – 15. novembra 1670), všestranný humanista, pedagóg, jazykovedec, filozof, politik ale aj posledný biskup Jednoty bratskej, sa narodil na Morave, pravdepodobne v Uherskom Brode. Študoval teológiu v Herborne a v Heidelbergu v Nemecku. Po návrate do vlasti v roku 1616 sa stal kazateľom cirkvi Jednoty bratskej a začal sa venovať pedagogickej a vedeckej práci. „Vytýčil si za úlohu vytvoriť v materinskom jazyku encyklopédiu, ktorá by zahrňovala vtedajšie vedomosti vo forme dostupnej širokým ľudovým vrstvám. Z tohto zámeru vznikol i jeho prvý menší, žiaľ, nezachovaný spis Pravidlá ľahšej gramatiky,“ pripomenula SNK.

Komenský sa už počas vysokoškolských štúdií začal zaoberať myšlienkou vytvoriť slovník českého jazyka, ktorý by obsahoval aj nespisovné slova, nárečia a gramatiku. Podklady k tomuto dielu, ktoré nazval Poklad jazyka českého, zbieral celý život. Slovník sa však nezachoval, zhorel spolu s mnohými inými jeho rukopismi v poľskom Lešne, kam sa spolu s ďalšími príslušníkmi bratskej cirkvi uchýlil pred náboženským prenasledovaním protestantov. V poľskom exile sa Komenský sústredil na písanie pedagogických diel, ktoré ho preslávili po celej nekatolíckej Európe (Informatorium školy materskej, Brána jazykov otvorená, Veľká didaktika).

Do vlasti sa nemohol vrátiť

Ohlas na jeho tvorbu bol taký veľký, že dostával ako hosťujúci profesor početné pozvania z popredných univerzít, napríklad Londýna, Amsterdamu či zo Štokholmu. Ukončenie Tridsaťročnej vojny podpísaním Vestfálskeho mieru v roku 1648 znamenalo definitívny koniec aj všetkým nádejam českých protestantov-exulantov na návrat do vlasti. V roku 1651 Komenský preto prijíma pozvanie sedmohradského kniežaťa Žigmunda Rákociho, aby reformoval tamojšie školstvo a uchyľuje sa na pár rokov na jeho panstvo v Sárospataku (Blatný Potok). Práve tu vznikajú jeho najznámejšie diela ako učebnice Škola hrou (Schola ludus) a najmä Svet viditeľných vecí v obrazoch (Orbis sensualium pictus).

V Blatnom Potoku bol Orbis pictus vydaný len ako ukážkový text pod názvom Lucidarium v roku 1653 a úplné vydanie vyšlo až v Norimberku v roku 1658. Orbis pictus sa stal aj na Slovensku obľúbenou učebnicou a používal sa vyše 150 rokov a za toto obdobie vyšiel v Levoči a v Bratislave trinásťkrát. Zo Sedmohradska odišiel Jan Amos Komenský opäť do poľského Lešna, kde sa stal svedkom a priamym účastníkom poľsko-švédskeho vojenského stretu. Počas početných bojov mesto v roku 1656 zachvátil požiar, pri ktorom prišiel Komenský o celý svoj majetok a mnohé cenné rukopisy. Po kolaborácii so Švédmi musel Komenský Poľsko opustiť a posledných 14 rokov svojho života strávil v Amsterdame, kde zomrel, dodala SNK.

SNK pokračuje v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana. Voľne sprístupňovať zdigitalizované diela bez súhlasu nositeľa autorských práv je možné, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, t.j. po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SNK Slovenská národná knižnica