Dielo Jana Kaplického mieri do Danubiany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jan Kaplický
Jan Kaplický Foto: dokweb.net

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Prierez tvorbou svetoznámeho českého architekta Jana Kaplického ponúkne od septembra všetkým milovníkom umenia, architektúry a dizajnu Múzeum moderného umenia Danubiana v Bratislave. Výstava „Jan Kaplický – Vlastnou cestou“ chce predstaviť Kaplického osobnosť a dielo v čo najširšom umeleckom kontexte, od architektonických modelov cez šperky až po módu, informovala Danubiana na svoje webstránke.

Kaplický bol svojou filozofiou a založením predovšetkým architekt, jeho nezameniteľný kreatívny rukopis je však zreteľný i v mnohých ďalších umeleckých disciplínach. Inšpiráciou mu často boli prírodné tvary – pavúčie siete, motýlie krídla či rybie šupiny. Kaplický (18. apríl 1937, Praha – 14. január 2009, Praha) vyštudoval VŠUP v Prahe, no po sklamaní z režimu v roku 1968 emigroval a žil v Londýne, kde v roku 1979 založil štúdio Future Systems. Patrí medzi výrazných svetových predstaviteľov modernej architektúry.

Dostal veľa ocenení, napríklad najprestížnejšiu britskú cenu za architektúru Stirling Prize, udelenú za stavbu mediálneho centra na Lords‘ Cricket Ground v Londýne. Medzi jeho posledné návrhy patrí Koncertné a kongresové centrum v Českých Budějoviciach, či známy projekt Národnej knižnice v Prahe, nazývanej aj chobotnica alebo blob, ktorá vyvolala búrlivé reakcie u Pražanov i v celej Českej republike. Keď pred niekoľkými rokmi prednášal v Prahe, vymenoval desať hlavných tém svojej tvorby. Sú to: sloboda, kreativita, ľudia, krása, elegancia, plastickosť, senzualita, farba, inovácia a inšpirácia. Preslávil sa najmä dvoma stavbami – mediálnym centrom na londýnskom kriketovom ihrisku a obchodným centrom Selfridges Building v Birminghame.

Prierez Kaplického tvorbou, ktorá sa vlani predstavila v Prahe, je možné v Danubiane, Meulensteen Art Museum v Bratislave, Čunove – vodnom diele vidieť od 9. septembra do 4. decembra každý deň okrem pondelka od 10:00 do 20:00, od začiatku zimnej sezóny, od 1. októbra len do 18.00. Viac o galérii sa dá nájsť na – http://danubiana.eu. K výstave budú v kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sprievodné premietania dokumentu Oko nad Prahou o kontroverznej stavbe knižnice v Prahe.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jan Kaplický