Do Afganistanu pôjde 216 slovenských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojaci

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Pozemné sily OS SR vysielajú do vojenskej operácie ISAF v Afganistane v ďalšej rotácii 216 profesionálnych vojakov.

Odchádzajú s nimi aj piati americkí vojaci, ktorí s našimi cvičili na Slovensku. Naši vojaci budú pôsobiť v slovenských jednotkách v Kandaháre a Tarin Kowte.

Bude medzi nimi aj hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. V slovenskom kontingente bude pôsobiť na významnom veliteľskom poste – bude zástupcom veliteľa Národného podporného prvku a zároveň zástupcom veliteľa slovenského kontingentu. Popritom sa aj v Afganistane bude venovať svojej súčasnej práci, bude totiž aj hovorcom jednotky.

Slovenská verejnosť by mala byť detailnejšie informovaná o tom, čo v Afganistane robíme, a to je možné iba tak, že informácie dostane z prvej ruky,“ vysvetlil predčasom vyslanie hovorcu náčelník Generálneho štábu OS SR Ľubomír Bulík. Vanga sa už niekoľko mesiacov na vyslanie pripravuje spoločne s ostatnými členmi kontingentu, ktorí s ním odídu vystriedať svojich predchodcov.

Veliteľská pozícia viaže na seba obrovskú zodpovednosť. V porovnaní s veliteľom kontingentu, ktorý do Afganistanu odchádza z pozície zástupcu veliteľa mechanizovaného práporu, sú moje skúsenosti menšie, o to viac som sa sústredil na kvalitnú prípravu,“ konštatoval začiatkom mája Vanga.

Slávnostný nástup odchádzajúcich vojakov bude v piatok v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine – kasárne Podháj. Počas ceremoniálu odovzdajú jednotku do podriadenosti Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Naši vojaci sú na nasadenie veľmi dobre pripravení, všetky doterajšie fázy výcviku sme zvládli výborne. Som presvedčený, že Slovenskú republiku budeme reprezentovať vzorne tak ako naši predchodcovia,“ povedal predčasom veliteľ odchádzajúceho kontingentu major Štefan Ácsai. V operácii ISAF doteraz pôsobilo 1 679 príslušníkov slovenskej armády. Vo vojenskej operácii v súčasnosti neplní úlohy žiadna žena. Doposiaľ v operácii pôsobili štyri ženy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír BulíkMilan Vanga
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky