Do Bratislavy v máji pricestujú vinári zo 138 krajín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Víno
Foto: SITA, Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – Už o necelé dva týždne sa Bratislava dostane do centra pozornosti svetových vinárov.

V hlavnom meste Slovenska sa totiž 10. až 12. mája uskutoční jedna z najprestížnejších svetových vinárskych súťaží Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2013.

Je to pritom po prvý raz, čo sa toto vyhľadávané podujatie bude konať vo východnej Európe. „Slovensko je malý a pomerne neznámy vinársky región, ale určite má čo ponúknuť,“ skonštatoval dnes prezident CMB Baudouin Havaux s tým, že o organizáciu tohto ročníka sa uchádzali aj Česko a Maďarsko.

Vinári zo 138 krajín prihlásili do súťaže viac ako osemtisíc vzoriek vín, čo je najviac v dvadsaťročnej histórii podujatia. Rekordný je aj počet 214 vzoriek od slovenských vinárov. Súťažné vzorky bude hodnotiť takmer 300 degustátorov z 50 krajín. Slovensko medzi nimi zastupuje 22 popredných vinárov, enológov a novinárov.

Obrazom: Deň otvorených dverí vo vínnej pivnici v Topoľčiankach

Deň otvorených dverí vo vínnej pivnici Topoľčianky
Foto: SITA/Martin Havran

Deň otvorených dverí vo vínnej pivnici Topoľčianky
Foto: SITA/Martin Havran
Deň otvorených dverí vo vínnej pivnici Topoľčianky
Foto: SITA/Martin Havran
Deň otvorených dverí vo vínnej pivnici Topoľčianky
Foto: SITA/Martin Havran
Deň otvorených dverí vo vínnej pivnici Topoľčianky
Foto: SITA/Martin Havran

V bratislavskej Inchebe bude počas súťaže platiť prísny a osobitný režim. Vzorky vína dopravia do hlavného mesta špeciálnymi chladiacimi kamiónmi z Belgicka. Do začiatku súťaže budú uskladnené v dvoch chladiacich kontajneroch. Teplota v nich nesmie presiahnuť 10 stupňov Celzia, aby malo víno pri rozlievaní 12°C a pri degustácii nepresiahlo 14°C. Každých päť minút bude 250 vybraných študentov otvárať, nalievať a roznášať nové vzorky.

„Pre nás je Concours Mondial obrovskou príležitosťou ukázať, aké vína máme a že dosahujeme vynikajúcu kvalitu,“ povedala výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Pátková. Ako dodala, na Slovensku sa vypije ročne zhruba 650 tis. hektolitrov vína. Spotreba sa pritom mierne zvyšuje aj vďaka turistom, ktorí majú záujem ochutnať domáce vína. “Slovenské vína sú vhodnou produktovou líniou v segmentoch zážitkového, kultúrneho aj vidieckeho turizmu, ktorá môže pritiahnuť pozornosť turistov na našu krajinu,“ uzavrela generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestový ruch (SACR) Marta Kučerová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať