SMK mieri do parlamentu, SDKÚ a SaS sú na hrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby

BRATISLAVA 8. marca (WEBNOVINY) – Návrat Strany maďarskej koalície signalizuje najnovší prieskumu voličských preferencií agentúry MVK, podľa ktorého by táto neparlamentná strana dostala 5,5 percenta hlasov respondentov a mala 10 poslancov.

Smer-SD by podľa prieskumu nezostavil jednofarebnú vládu. Výsledky prieskumu hovoria, že by Smer získal 40 percent hlasov, čo zodpovedá 73 mandátom. Na druhej priečke by podľa respondentov skončilo Kresťanskodemokratické hnutie s 12 percentami hlasov, takže by malo 22 kresiel v parlamente.

Na tretej priečke by bol Most-Híd so ziskom 7 percent hlasov (13 poslancov). Za prvou trojkou sa umiestnila v prieskume dvojica strán s rovnakým ziskom 6 percent hlasov – SDKÚ-DS a SaS. Obe strany by mali po 11 zákonodarcov. V parlamente by boli aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s rovnakým výsledkom ako SMK 5,5 percent a 10 poslancami.

Pred bránami parlamentu by zostala SNS (4,5 percenta), 99% – občiansky hlas (4 percentá), ĽS-HZDS (1,5 percenta), KSS (1 percento), Strana Slobodné slovo – Nory Mojsejovej (1 percento), Obyčajní ľudia (1 percento), zvyšné strany by mali menej ako jedno percento.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum voličských preferencií politických strán 3. až 5. marca 2012 exkluzívne pre TV Markíza na vzorke 1.036 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Na otázku „Ste už rozhodnutý/á, či sa 10. marca zúčastníte predčasných parlamentných volieb?« vyjadrilo 39.0 percenta účastníkov výskumu jednoznačné rozhodnutie prísť k volebným urnám, pričom ďalšia tretina respondentov s účasťou váha. Na základe modelu, ktorý vychádza z porovnania prieskumných údajov a reálnej účasti pri minulých voľbách, MVK odhaduje, že celková účasť sa bude pohybovať v intervale 44 až 50 percent. Medzi respondentmi, ktorí sa chcú volieb zúčastniť, bolo týždeň pred 10. marcom približne 20 percent takých, ktorí sa ešte definitívne nerozhodli, komu odovzdajú hlas.

Ak by sa voľby konali v čase konania prieskumu, z odpovedí rozhodnutých respondentov (A keby sa voľby do Národnej rady SR konali už tento víkend, ktorej strane by ste dali svoj hlas?) vyplynulo, že do Národnej rady SR by sa dostalo sedem politických subjektov (údaje zaokrúhlili s presnosťou na 0,5 percenta).

Agentúru SITA informovala Pavel Haulík z agentúry MVK.

Respondenti odpovedali na otázku: A keby sa voľby do Národnej rady SR konali už tento víkend, ktorej strane by ste dali svoj hlas?
Smer – SD 40
KDH 12
Most – Híd 7
SDKÚ – DS 6
SaS 6
SMK 5,5
OľaNO 5,5
SNS 4,5
99% – občiansky hlas 4,0
ĽS – HZDS 1.5
KSS 1.0
Strana Slobodné slovo – Nory Mojsejovej 1.0
Obyčajní ľudia 1.0
Národ a Spravodlivosť – naša strana 0.5
Ľudová strana Naše Slovensko 0.5
Robíme to pre deti-SF 0.5
Strana zelených 0.5
Zelení 0.5
Zmena zdola – Demokratická únia Slovenska 0.5
Právo a spravodlivosť 0.5
Strana živnostníkov Slovenska 0.5
Strana demokratickej ľavice 0.5
Strana Rómskej únie na Slovensku 0.1
Strana občanov Slovenska 0.1
Náš kraj 0.1
Strana +1 hlas 0.1
údaje sú zaokrúhlili s presnosťou na 0,5 %

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia