Toto je európska cesta, obhajoval Robert Fico program

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert fico
Robert Fico v parlamente predstavil programové vyhlásenie vlády Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Globálna kríza podľa predsedu vlády Roberta Fica spôsobila odmietnutie tézy o nadradenej úlohe trhov a minimálnom štáte, jeho vláda sa preto nevzdá možnosti zasahovať do ekonomiky.

Vláda chce moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát, ktorý bude prijímať také opatrenia, ktoré nebudú deformovať trh,“ povedal dnes v parlamente pri predstavovaní Programového vyhlásenia vlády SR.

Za kľúčovú úlohu si vláda kladie ozdravenie verejných financií, ale podľa premiéra sa to nesmie udiať na úkor slabých a chudobných. „Nemôžu to byť peňaženky chudobných ľudí, ktoré budú niesť zodpovednosť za krízu, ktorú spôsobili bohatí a silní,“ nazdáva sa. Kabinet preto odmieta zvyšovanie DPH, čo by podľa Fica poškodilo predovšetkým ľudí s nízkymi a strednými príjmami.

Video: Slovensko potrebuje pokoj, kľud a stabilitu, tvrdí premiér

DPH sa zvyšovať nebude

Fico pripustil, že čitateľ mohol od programového dokumentu čakať viacej čísel. Ten však obsahuje všeobecné politiky a trendy, ktorými chce vláda svoje ciele dosiahnuť. Konkrétne čísla vyplynú z rokovaní v Rade solidarity a rozvoja, do ktorej budú prizvaní sociálni partneri.

Robert Fico
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V rade solidarity preto padne rozhodnutie, ako bude vyzerať zvýšená daň z príjmov fyzických osôb a firiem alebo či bude zavedená daň z finančných transakcií.

Bolo by správne, etické a morálne zaviesť takúto daň,“ myslí si o dani z transakcií premiér, ktorému v parlamentnej sále načúval tiež prezident Slovenska Ivan Gašparovič aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ktorí sa prišli na predstavenie vládneho programu osobne pozrieť.

Vláda zároveň prijatie zásadných opatrení viaže na súhlas sociálnych partnerov.

My musíme problémy riešiť dnes a zajtra,“ podčiarkol. Integrálnou súčasťou ozdravovania financií preto bude podpora hospodárskeho rastu a zamestnanosti. K takejto filozofii sa podľa Fica hlásia európske inštitúcie aj jeho vláda. „Toto je európska cesta, my sme v Európe a chceme aj európsku cestu používať,“ vyhlásil.

Video: Premiér chce moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát

PPP projekty sú späť

Peniaze
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Diaľnice sa budú aj v budúcnosti budovať formou PPP projektov a vláda chce zároveň nastaviť „vyvážené“ súťažné podmienky.

Ľahko vyhrá ten, kto ponúkne polovičnú cenu zo skutočných nákladov. Len zostáva po ňom spálená zem – nedokončené úseky, nezaplatené faktúry,“ upozornil.

Kabinet sa zároveň zamyslí nad tým, ako sa jednoduchšie dostať k možnosti stavať. „Budeme hľadať také riešenie, pri ktorom sa vysporiadanie pozemkov k stavbám dopravnej infraštruktúry zásadne zjednoduší,“ povedal.

V programovom vyhlásení si Ficova vláda stanovila desať priorít, pričom najdôležitejšou je ozdravenie verejných financií. Po tom, čo Fico ukončil svoj takmer hodinový prejav, predseda parlamentu schôdzu prerušil, aby sa o vládnom dokumente hovorilo vo výboroch. Schôdza bude rozpravou k programovému vyhláseniu pokračovať vo štvrtok o 14:00. Tradične možno očakávať dlhú debatu a ostrú kritiku z opozičných lavíc.

Desať priorít vlády Roberta Fica

1. zmiernením dopadov krízy posilniť istoty ľudí;

2. konsolidovať verejné financie, tak aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod tromi percentami HDP;

3. podporiť hospodársky rast a cenovú stabilitu;

4. znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti;

5. zvýšiť vymožiteľnosť práva a systematicky likvidovať korupciu na všetkých stupňoch spoločnosti;

6. konsolidovať verejné zdravotníctvo s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu;

7. posilniť spoluzodpovednosť za plnenie strategických cieľov Európskej únie a zároveň presadzovať oprávnené záujmy Slovenskej republiky v Európskej únii; efektívne využiť prostriedky z fondov Európskej únie na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti;

8. posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť spoločnosti;

9. založiť dlhodobé tendencie pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života;

10. byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Video: Osem náhradníkov zložilo poslanecký sľub

Programove Vyhlasenie Vlady Roberta Fica

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičIvetta MacejkováRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR