Do Vysokých Tatier prichádza viac turistov, tržby rastú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tatry, TANAP
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 7. decembra (WEBNOVINY) – Návštevnosť Regiónu Vysoké Tatry rastie. Za prvých deväť mesiacov tohto roku vzrástol počet ubytovaných hostí v členských samosprávach Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, mestách Vysoké Tatry a Poprad a obci Štrba, medziročne o 9,2 %, pri celkovom počte 367 691 ubytovaných návštevníkov.

O 9,4 % vzrástol aj počet prenocovaní na viac ako 1,192 mil. prenocovaní. Vyšší počet ubytovaných návštevníkov sa odrazil aj na vyššom výbere dane z ubytovania v týchto troch samosprávach. „Najväčší nárast ubytovaných návštevníkov zaznamenala obec Štrba, kde vzrástol počet prenocovaní o 20,1 %, nasledovalo mesto Poprad s nárastom 9,3 % a mesto Vysoké Tatry s nárastom 3,1 %,“ informovala SITA výkonná riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Nové marketingové aktivity

Podľa Maťašovskej prvé dva roky existencie oblastnej organizácie ukázali, že peniaze, ktoré štát dáva na rozvoj cestovného ruchu, prinášajú ovocie. „Vidieť to aj v číslach návštevnosti a vybratej dane z ubytovania,“ uviedla Maťašovská.

Dotáciu až do výšky 90 % vybratého členského, ktoré poskytuje štát oblastným organizáciám, smerovali podľa Maťašovskej v prípade Regiónu Vysokých Tatier do nových produktov a marketingových aktivít aj na nových trhoch. „Obnovili sme cyklotrasy, túto zimu ideme zabezpečiť kompletnú úpravu bežeckých tratí počas celej zimy v celkovej dĺžke 80 kilometrov, bude tu skibus, robíme veľa podujatí, ktoré sú bezplatné pre návštevníkov a zameriavame sa aj na úpravu verejných priestranstiev, oddychové zóny, športoviská, aby sa tu návštevník cítil pohodlne,“ povedala Maťašovská.

Členské sa zvyšuje

Turisti, vysoké tatry
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Keďže tohtoročné príjmy z dane z ubytovania troch členských samospráv rastú, výška členského príspevku v oblastnej organizácii v roku 2014 pravdepodobne dosiahne milión eur. Ak štát prispeje rovnakým podielom ako doteraz, Región Vysoké Tatry by mohol v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom takmer dva milióny eur.

„O všetkom sa rozhodne na predstavenstve a následne na valnom zhromaždení Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré schvaľuje aj projekt na budúci rok,“ uviedla Maťašovská. V roku 2012 bola výška členského v oblastnej organizácii 818 000 eur, v roku 2013 880 000 eur.

Polovicou sumy sa na členskom podieľajú samosprávy Vysoké Tatry, Štrba a Poprad. Druhou polovicou podnikateľské subjekty Tatry mountain resorts, Aquapark Poprad a Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry. „Takto je dodržaná rovnosť a nik nemôže vytýkať, že samospráva alebo podnikatelia majú väčší vplyv,“ uviedla Maťašovská.

Väčšina tržieb Prešovského kraja

Najvyššie členské v roku 2013 zaplatilo mesto Vysoké Tatry, ktoré dalo 280 000 eur. Obec Štrba zaplatila členské 150 000 eur. Najmenej dalo mesto Poprad, ktorého členské predstavovalo 10 000 eur. Po rokovaniach v predstavenstve organizácie by malo v roku 2014 mesto Vysoké Tatry zostať na sume 280 000 eur, obec Štrba by mala navýšiť členské na 190 000 eur a Poprad na 30 000 €. O výške členského ešte musia rozhodnúť zastupiteľstvá jednotlivých samospráv.

Cestovný ruch v širšom regióne Vysokých Tatier, ktoré tvoria okresy Poprad a Kežmarok, tvorí podľa Maťašovskej podstatnú časť celkových tržieb za ubytovanie v Prešovskom kraji. Ubytovacie kapacity okresov Poprad a Kežmarok predstavujú 58,3 % lôžkovej kapacity celého Prešovského kraja. Až 73,6 % všetkých návštevníkov kraja smeruje do okresov Poprad a Kežmarok. Tržby za ubytovanie v týchto dvoch okresoch pritom tvoria až 78,4 % z celkových tržieb za ubytovanie v Prešovskom kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia