Dobrý Anjel lámal v roku 2012 rekordy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dobrý, anjel
Foto: facebook.com

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Dobrý Anjel v roku 2012 lámal rekordy. Nezisková organizácia pre rodiny, kde otec, mama alebo niektoré z detí trpí na rakovinu alebo dieťa trpí na iné závažné ochorenie, vlani vyzbierala a do posledného centu rozdelila rekordných 3 878 353 eur.

Je to o 14 percent viac ako v roku 2011. „Rekordný bol aj december, keď sa za jeden mesiac vyzbieralo zatiaľ najviac v histórii Dobrého Anjela, a to 419 669 eur, čo je nárast až o 27% oproti decembru 2011. Počet darcov – Dobrých anjelov bol ku koncu roku 119 254 a systém v roku 2012 pomohol 2 844 rodinám s deťmi priemernou čiastkou 114 eur,“ agentúru SITA o tom informoval Dobrý Anjel.

Najvyšší jednorazový príspevok bol 34 tisíc eur, pričom rodina, ktorá rekordný príspevok poslala, prispela do Dobrého Anjela od jeho vzniku celkovo 78 954 eurami.

Príspevky do systému sú pritom rôznorodé, v súčasnosti je najvyšší pravidelný mesačný príspevok 1 000 eur a najnižší 10 centov.

Dobrý Anjel má dvojča aj v Čechách

Od svojho vzniku v roku 2006 Dobrý Anjel celkovo vyzbieral a rozdelil 16 774 772 eur a pomohol 5 204 rodinám. „Rok 2012 bol aj prvým rokom, v ktorom sa podieľali na financovaní prevádzky organizácie okrem zakladateľa Andreja Kisku aj partneri Dobrého Anjela. Úspešní ľudia sa rozhodli spolufinancovať chod organizácie, aby mohli byť príspevky Dobrých anjelov rozdeľované aj naďalej do posledného centu,“ informovala ďalej organizácia. Do tohto programu sa zapojilo 80 ľudí, ktorí pravidelnými mesačnými splátkami celkovo prispeli čiastkou 187 012 eur.

Vlani sa tiež úspešne rozbehla sesterská firma Dobrý Anděl, ktorá v Českej republike od svojho vzniku vyzbierala a rozdelila 12 607 368 českých korún. „Napriek celospoločenskej skepse mám pocit, akoby dobrých ľudí pribúdalo stále viac a viac,“ konštatoval Andrej Kiska, zakladateľ a predseda správnej rady Dobrého Anjela.

Dobrý Anjel je unikátny charitatívny systém občianskej finančnej pomoci. Prvé príspevky rodinám chorých odoslali 2. októbra 2006 na Sviatok anjelov.

Prostredníctvom systému môžu desaťtisíce darcov – Dobrých anjelov – relatívne malými mesačnými príspevkami výrazne finančne pomáhať tisíckam rodín s deťmi, kde je niekto chorý na rakovinu alebo dieťa trpí na inú zákernú chorobu, napríklad detskú mozgovú obrnu, cystickú fibrózu, chronické zlyhanie obličiek, svalovú dystrofiu typu Duchenne alebo Downov syndróm, a táto choroba priviedla rodinu do finančnej tiesne. Systém stavia svoju filozofiu na pravidelnosti (pomáha každý mesiac), adresnosti (darca presne vie, komu prispieva) a príspevky doručuje chorým do posledného centu.

Cieľom Dobrého Anjela je, aby chorý človek a jeho rodina dostávali pravidelnú mesačnú finančnú výpomoc okolo 100 eur. Darcovia však prispievajú ľubovoľnou čiastkou, jednu rodinu preto môže podporovať viacero donorov. Pri výbere príjemcov spolupracuje Dobrý Anjel s onkológmi, sociálnymi sestrami na onkológii a pediatrami.

Dobrý Anjel každý mesiac rozdeľuje približne 300-tisíc eur. Každý darca má pridelené Anjelské osobné číslo a heslo, ktoré mu umožňuje prístup na jeho osobný účet na Dobryanjel.sk. Môže kontrolovať, komu boli jeho príspevky doručené. Vidí mená, adresy a životné príbehy ľudí. Zakladateľmi neziskovej organizácie sú Andrej Kiska a Igor Brossmann. Viac o možnostiach podpory možno nájsť na www.dobryanjel.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Dobrý anjel