Dohoda medzi premiérkou a SaS v tejto chvíli neexistuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta radičová
prava: Predseda politickej strany SaS Richard Sulík a premiérka Iveta Radičová Foto: SITA/Marián Peiger
BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Konkrétna dohoda medzi premiérkou Ivetou Radičovou a stranou Sloboda a Solidarita (SaS) momentálne neexistuje, premiérka so stranou SaS naďalej rokuje.

V relácii TV Markíza Na telo to v nedeľu povedal podpredseda SaS Daniel Krajcer. „Platí, že strana Sloboda a Solidarita nepodporí euroval v súčasnej podobe,“ uviedol Krajcer.

SaS je podľa neho pripravená rokovať a hľadať spoločné riešenie, jej podmienkou je však to, aby zo Slovenska smerom k eurovalu neodišlo už ani euro. SaS pritom nemá ambíciu za každú cenu blokovať ostatných 16 krajín, ktoré za navýšenie eurovalu už hlasovali, alebo ich hlasovanie ešte len čaká. Dohodu s Radičovou označil len za procedúru či technickú stránku toho, ako dospieť k spomínaným cieľom SaS.

To, aby Slovensko poskytlo ďalšie záruky, považuje Krajcer za nespravodlivé a euroval označil za ekonomický experiment. Možné spájanie hlasovania o dôvere vláde s hlasovaním o navýšení eurovalu odmietol. „My sme vyjadrili pripravenosť rokovať a rokujeme,“ dodal Krajcer.

Na otázku, či bude vláda pokračovať ďalej aj po hlasovaní o eurovale, Krajcer odpovedal: „Pokiaľ bude rešpektované naše stanovisko a pokiaľ naďalej budú pokračovať rokovania, je šanca, že bude pokračovať.“

Za hanebný označil postoj strany Smer-SD, ktorá euroval podporí len v prípade, že tak urobí aj celá koalícia. „Smer je strana, ktorá má problém hlasovať so svojím presvedčením,“ konštatoval. Proti navýšeniu eurovalu je aj opozičná SNS. Jej podpredseda Rafael Rafaj povedal, že strana je rozhodnutá nepodporovať nezodpovedné štáty a svoj názor nebude meniť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerRafael Rafaj
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita