Dokumenty z matriky budeme môcť vybaviť elektronicky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Uradnik
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra ide znižovať byrokraciu a šetriť čas občanov. Umožní to projekt elektronizácia služieb matriky, ktorú ministerstvo vnútra spúšťa.

Informáciu o narodení, smrti alebo o uzavretí manželstva občania budú môcť poskytnúť alebo získať elektronicky, uviedol komunikačný odbor rezortu vnútra.

Vďaka projektu sa vytvorí centrálna databáza matričných udalostí, ktorá bude previazaná s Registrom fyzických osôb. V tejto databáze budú evidované údaje o fyzických osobách spojené s matričnými udalosťami zaznamenanými v knihách manželstiev, narodení a úmrtí.

Všetky matriky na Slovensku budú prepojené, preto občania budú môcť požiadať o výpis z matričnej knihy kdekoľvek na Slovensku. Rovnako budú môcť občania poskytnúť informácie o matričných udalostiach kdekoľvek na Slovensku. Vďaka projektu občania budú môcť požadovať a poskytovať informácie aj elektronicky prostredníctvom internetu aj mimo pracovných dní. Získané informácie budú pre občanov, štátne orgány alebo obce použiteľné aj na právne úkony.

Systém za takmer 2,7 milióna eur

Výzva na projekt elektronizácia služieb matriky bola vyhlásená ešte pred nástupom ministra vnútra Daniela Lipšica. Súťaž vo verejnom obstarávaní vyhrala spoločnosť Ditec za 9,3 milióna eur. Lipšic po nástupe na post ministra vnútra dal preveriť, či projekty nie sú predražené a či boli dodržané princípy a postupy verejného obstarávania. Verejné obstarávanie pre projekt elektronizácia služieb matriky minister vnútra Daniel Lipšic zrušil s tým, že bude vypísané nové pod podmienkou, že na projekt bude stanovená výrazne nižšia cena. Zároveň bolo treba upraviť aj predmet verejného obstarávania.

Minulý týždeň bolo vo Vestníku verejného obstarávania zverejnené oznámenie o vyhlásení nového verejného obstarávania. Ministerstvo vnútra plánuje obstarať elektronizáciu služieb matriky za približne 2,7 milióna eur bez DPH za aplikačnú časť. Obstarávanie by tak malo byť nižšie o šesť miliónov eur.

Podľa komunikačného odboru MV SR sa upravil predmet obstarávania, čo prinesie úspory pri obstaraní systému a ďalšie značné úspory pri prevádzke systému na telekomunikačných poplatkoch. Rezort zdôrazňuje, že služby občanom zostanú zachované v plnom rozsahu. Víťazom verejného obstarávania bude uchádzač, ktorý predloží najnižšiu cenu. Verejná súťaž bude prebiehať elektronickou aukciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Lipšic