DOSTÁL: Kto presadzuje spojenie hlasovaní, chce pád vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ondrej Dostál
Ondrej Dostál Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Kto chce podľa podpredsedu Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondreja Dostála spájať v parlamente hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde, nejde mu o presadenie eurovalu, ale o snahu povaliť túto vládu. Ako uviedol Dostál v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12, treba sa pýtať, prečo koaliční politici s niečím takým prichádzajú. „Verím, že nebudeme hlasovať o eurovale spolu s vyslovením dôvery vláde,“ povedal. Zároveň kritizoval premiérku Ivetu Radičovú za to, že bez toho, aby mala v parlamente väčšinu, prisľúbila podporu eurovalu európskym partnerom. Skutočné riešenie situácie je len zodpovednosť, čo znamená, že štáty nebudú naberať nové dlhy. „Euroval je krok zlým smerom. Zodpovednosť neposilňuje, ale oslabuje. Len si kupujeme čas, odďaľujeme riešenie problému, neriešime ho,“ dodal.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana v súčasnosti je predčasné hovoriť o spájaní hlasovaní o eurovale a dôvere vláde. Podľa neho čas treba využiť na rokovania. Zdôraznil, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) sčasti na téme eurovalu vytĺka politický kapitál. Predsedu SaS Richarda Sulíka podrobil kritike za to, že nenavštívil ani jedného predsedu parlamentu v EÚ, aby ho presviedčal o svojich argumentoch v otázke eurovalu. Zároveň dodal, že pri hlasovaní eurovalu sú dve možnosti. Buď povie premiérka, že podá demisiu, ak euroval neprejde, alebo vláda uznesením spojí hlasovanie o dôvere s eurovalom.

Euroval 2 je podľa podpredsedu SNS Rafaela Rafaja morálnym hazardom. Majitelia francúzskych bánk si chcú cez občanov vymôcť svoje pohľadávky. „Z eurovalu sa robí europriekopa, do ktorej padnú všetci,“ vyhlásil. Rafaj je presvedčený, že SaS nakoniec zmení postoj v záujme stability tejto vládnej koalície a euroval v parlamente podporí.

Politológ Martin Klus vidí, že postoje v koalícii pri otázke eurovalu sa začali zmierňovať, čo naznačujú vyjadrenia poslancov SaS Martina Poliačika a Jozefa Viskupiča, ktorí sa vyslovili za diskusiu. „Možnosť na kompromis tu je,“ konštatoval s tým, že ešte môže prekvapiť aj iná krajina eurozóny, ktorá by predbehla svojim negatívnym stanoviskom Slovensko. Podľa politológa však predčasné parlamentné voľby v prípade pádu vlády by vyhovovali všetkým parlamentným stranám. Smer-SD si totiž udržiava vysoké preferencie. Pre SNS sú skoršie voľby výhodu, aby nestihla narásť popularita novej strany Anny Belousovovej. Kresťanskodemokratickému hnutiu by sa zas ľahšie vládlo bez SaS, SDKÚ-DS by si vyriešilo problém, že by sa Mikuláš Dzurinda zbavil konkurencie. Most-Híd by zase nemusel mať rozpoltený poslanecký klub.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin KlusMikuláš DzurindaOndrej DostálPavol Abrhan