Dostál podá trestné oznámenie pre Rozinove pozemky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dostál
Ondrej Dostál Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (OKS, klub Most-Híd) podá ďalšie trestné oznámenie pre okolnosti, za akých podnikateľ Alexander Rozin s manželkou získal pozemky pod bratislavskými Vinohradmi. Rozin totiž so Slovenským pozemkovým fondom (SPF) urovnal spor o pozemky na základe zmluvy z roku 2006 s Evou Šimonyiovou o postúpení jej pohľadávky voči fondu Rozinovcom. Šimonyiová však týždenníku Plus 7 dní povedala, že takúto zmluvu nepodpísala a ešte v roku 2009 sa svojich reštitučných nárokov domáhala. „Šimonyivá tvrdí, že za ňou bol človek z fondu a núkal jej peniaze prinesené v igelitke za jej pozemky,“ hovorí Dostál.

Dostál už jedno trestné oznámenie vo veci týchto pozemkov podal v roku 2005

Upozorňoval v ňom na skutočnosť, že Rozinovci v roku 2002 pozemky vydržali na základe kúpnej zmluvy z roku 1990 s Komplexným výskumným ústavom vinohradníckym a vinárskym. „Notárska zápisnica o vydržaní sa opiera o dokumenty, ako vyjadrenia SPF alebo mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, no ani jeden z týchto orgánov neeviduje takéto vyjadrenie vo svojej evidencii,“ upozornil Dostál. Na zmluve je pritom podpis Antona Navaru, je však datovaná mesiac predtým, než sa Navara ujal funkcie. „Prokuratúra vec zahrala do autu s tým, že skutok sa nestal, potom, že sa stal, ale je premlčaný,“ tvrdí Dostál.

SPF mienil pre podozrivé okolnosti podať na súd žalobu, napokon však spor riešil dohodou o urovnaní. Rozinovci podľa týždenníka fondu ponúkli, že sa vzdajú svojich nárokov, ktoré odkúpili od Šimonyiovej, výmenou za pozemky na Vinohradoch. Šimonyivá však tvrdí, že žiadnu zmluvu nepodpisovala.

„Existuje silné podozrenie, že nebolo všetko v poriadku, že bol spáchaný trestný čin falšovania verejnej listiny, podvodu, možno zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ povedal dnes Dostál v Národnej rade SR pri rokovaní o výročnej správe o činnosti SPF. Generálna riaditeľka SPF Eva Šimková Dostálovi v pléne povedala, že fond vec prešetruje, Dostál však čakať nemieni. „Pre mňa sú tie podozrenia také silné, že nebudem čakať, ako to prešetrí SPF, a podám v tejto veci trestné oznámenie,“ vyhlásil s dodatkom, že sa tak stane zrejme v pondelok 23. mája.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Dostál