ĎURKOVSKÝ: Mesto musí nájsť na Starý most peniaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stary most
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Na riešenie havarijného stavu bratislavského Starého mosta sa budú musieť nájsť peniaze, povedal primátor mesta Andrej Ďurkovský. Reagoval tak na súčasnú situáciu okolo mosta, kedy mesto nemá zatiaľ na jeho opravu peniaze. Tie z rezervného fondu, ktoré boli pôvodne naplánované na vybudovanie nosného dopravného systému, „zhltla“ rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu pre hokejový šampionát a ďalšie priority mesta. Súčasťou tohto dopravného systému je pritom v prvej etape aj rekonštrukcia Starého mosta a vybudovanie dlhoočakávanej električkovej trate zo Šafárikovho námestia do Petržalky.

V minulosti bolo v tomto fonde „našetrených“ 50 mil. eur, v súčasnosti má mesto v tohtoročnom rozpočte vyčlenených šesť miliónov eur, aj to len na projektové práce. To sa však ešte nepočítalo s tým, že most je údajne v takom havarijnom stave, ako mali preukázať posledné merania. Aj pre ne je most v súčasnosti úplne uzatvorený. Odkiaľ však mesto na most zoberie peniaze, nie je ešte známe. Podľa primátora to však pôjde zrejme na úkor iných stavieb.

V súčasnosti by však malo byť stále pozastavené územné konanie v súvislosti s rekonštrukciou Starého mosta. Konanie musel pred časom stavebný úrad v Petržalke prerušiť, pretože žiadateľ nepredložil záväzné stanoviská všetkých dotknutých inštitúcií. Žiadateľ, teda spoločnosť Metro Bratislava, a.s., si tak zatiaľ podľa neho nesplnila všetky zákonné náležitosti. Chýba napríklad vyjadrenie Krajského dopravného inšpektorátu. „Pokiaľ nebudeme mať všetky vyjadrenia, stavebný úrad nemôže vydať územné rozhodnutie,“ povedal pred časom pre agentúru SITA hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy. Rozhodnutie je pritom potrebné aj pre vyhlásenie medzinárodného tendra na dodávateľa rekonštrukčných prác mosta. Pôvodne sa predpokladalo, že dodávateľa by mali vybrať v októbri. Podmienkou však bolo vydanie územného rozhodnutia do konca februára. Spoločnosť Metro Bratislava, a.s., pripravuje dokumentáciu pre tender.

Starý most je približne od polovice mája úplne uzavretý. Dôvodom je aktuálny havarijný stav mosta, čo potvrdili aj výsledky posledných pravidelných meraní. Tie preukázali, že mostovka za posledný rok poklesla o 16 milimetrov, čo je 16-krát viac ako v predchádzajúcom roku. Starý most pritom pre jeho stav uzavreli pre autá už na Silvestra 2008 o 19:00.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýĽubomír Andrassy