Dušan Čaplovič predložil parlamentu správu o stave školstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minister školstva Dušan Čaplovič Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Ministerstvo školstva dnes doručilo do parlamentu správu o stave školstva a návrh ďalších opatrení, ktorú si poslanci v decembri vyžiadali od vládneho kabinetu.

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) však pripomína, že uznesenie parlamentu nebolo splnené, keďže poslanci žiadali o predloženie správy vládu, ktorá o nej ešte ani nerokovala.

Podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka správu dnes doručili predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. Správa pozostáva z hlavnej časti v rozsahu 90 strán a 4 príloh v celkovom rozsahu 240 strán. Celý materiál spolu má teda 330 strán.

Vláda o tejto správe nikdy nerokovala a správa nebola ani predložená na pripomienkové konanie,“ poznamenal Beblavý. Podľa neho tak nebolo dodržané uznesenie parlamentu, ktorým zaviazali kabinet. Pripomenul, že minister školstva v decembri argumentoval, že na prípravu takejto správy je potrebný čas, nehovoriac o tom, že musí prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním a rokovaním vlády, čo trvá niekoľko týždňov.

Parlament požiadal 14. decembra vládny kabinet, aby do 31. marca 2013 predložil správu o stave školstva a o konkrétnych systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja. Opozícia pôvodne na decembrovej schôdzi navrhla, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad stavom školstva na Slovensku, čo však poslanci za Smer-SD zamietli.

V Rade pre systémové zmeny v školstve, ktorá správu pripravovala, mali zastúpenie aj školskí odborári. „Podľa nás je tam viac ako 60 percent našich požiadaviek,“ povedal pre agentúru SITA predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Ako dodal, v správe je aj ich požiadavka na každoročné zvyšovanie percenta hrubého domáceho produktu (HDP) do školstva o 0,3 percenta oproti predchádzajúcemu roku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičMiroslav BeblavýPavel ondek