Dušan Čaplovič zlepšil firme obchod, zaviazal sa platiť viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dušan Čaplovič
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič počas odovzdávania medailí a ďakovných listov sv. Gorazda 81 učiteľom. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Firme Xepap, kde majú podiel bývalí spoločníci podpredsedu Smeru Vladimíra Maňku, minister školstva Dušan Čaplovič zo Smeru deň pred Vianocami bez súťaže predĺžil zmluvu o tri roky a zaviazal sa jej platiť viac. Informuje o tom utorkové vydanie denníka Sme.

Nárok na odmenu

Ministerstvu už nebude fakturovať iba poplatok za každú učebnicu či CD, ktoré do škôl rozvezie, ale každý mesiac bude mať nárok aj na paušálnu odmenu 14 570 eur. Len na odmenách za tri roky dostane vyše 520-tisíc eur, upozorňuje denník.

Na otázku, prečo nevypísali súťaž, ministerstvo odpovedalo, že využilo možnosť predĺžiť zmluvu, ktorú dohodol bývalý minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). „Ak by bola súťaž, určite by sme do nej išli,“ povedal pre Sme Peter Skubák, majiteľ spoločnosti Ad Rem, ktorá rozvážala učebnice 20 rokov. Denník pripomína, že dodatky k zmluvám v minulosti kritizoval premiér Robert Fico. Často spomínal kauzu Branisko z čias vlády Mikuláša Dzurindu. Desiatkami dodatkov sa podľa Fica umelo zvyšovala cena za tunel.

Spojitosť s Maňkom

Manka
Foto: SITA/Ján Viazanička

Firma Xepap robí s učebnicami od marca 2011, cez elektronickú aukciu ju vybral ešte nominant SDKÚ Eugen Jurzyca.

Podľa zverejnených faktúr jej ministerstvo dosiaľ vyplatilo vyše 1,9 milióna eur. Xepap odmieta, že by jej k predĺženiu a zlepšeniu zmluvy s ministerstvom pomohlo, že bola v minulosti previazaná na podpredsedu Smeru Vladimíra Maňku.

Maňkova manželka Viera bola kedysi v Xepape spoločníčkou. Dnes je tam jedným z dvoch spoločníkov zvolenská firma I. G. Rent podnikateľov Antona a Vladimíra Barborášovcov zo známejšej firmy Investex, kde býval Maňka partnerom. „Firmu som predal už dávno. Nič s tým nemám. Ani sa nestretávam s Barborášovcami,“ reagoval pre Sme Maňka.

Predĺženie zmluvy

Aj Anton Barboráš hovorí, že s Maňkom žiadne obchodné vzťahy nerieši. „Je mimoriadne zaneprázdnený človek, ktorý je stále na cestách. Ja tiež. Naposledy som sa s ním videl možno pred viac ako pol rokom.“ Hovorí, že ani nevie, na čom sa Xepap s Čaplovičom dohodol, lebo I. G. Rent do aktivít firmy nevstupuje.

Konateľ Xepapu Marcel Kučera odpísal, že ministerstvo ich vyzvalo na rokovanie o predĺžení zmluvy. S Maňkom vraj nie je v žiadnom kontakte. „Ministerstvu školstva boli vyčíslené náklady za služby nad rámec podpísanej zmluvy,“ odpovedal na otázku, ako sa im podarilo ministerstvo presvedčiť, aby platilo navyše.

Uskladnenie učebníc

Deti, žiaci, učebnica
Foto: SITA/Marián Peiger Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

V dodatku k zmluve, ktorý Čaplovič podpísal 23. decembra, sa spomína, že paušálnu odmenu bude firma brať „za uskladnenie (vrátane starostlivej opatery o učebnice), stráženie a poistenie uskladnených učebníc“.

Jurzyca v zmluve z roku 2011 pritom podľa denníka Sme dohodol, že už v poplatku za každú učebnicu či CD sú „zahrnuté všetky náklady spojené s plnením predmetu zmluvy“. Zarátané boli skladné aj poistné za učebnice, len stráženie skladov zmluva nespomínala.

Spomínanú časť zmluvy ministerstvo teraz podľa Sme zrušilo a nahradilo tým, že Xepapu patrí paušálna odmena, lebo musí dlhodobo skladovať „enormné množstvo učebníc“, čo si vyžaduje „vynakladanie neprimerane vysokých prostriedkov v celkovej výške 14 570 eur mesačne“. Odmenu musí podľa dodatku dostať, aj keby boli sklady poloprázdne, píše denník.

Počet nie je známy

Ministerstvo v piatok neprezradilo, koľko, akých učebníc a ako dlho treba skladovať, a prečo ich nerozvezú školám. Odpovedať prisľúbilo denníku v utorok. „Predmetom úpravy je dlhodobé skladovanie učebníc vo finančnom objeme cca tri milióny eur, pričom v pôvodnej súťaži bol predpoklad uskladnenia len v sume 150-tisíc eur,“ napísal o dodatku tlačový odbor ministerstva. Kučera tvrdí, že navyše musia uskladňovať „viac ako milión kusov učebníc“. Zmluva z roku 2011 počítala s tým, že firma počas troch rokov príde do styku so 7,3 milióna kusmi učebníc, učebných textov či pracovných zošitov.

Do paušálnej odmeny sa podľa zverejneného dodatku dostali náklady na väčšie sklady, strážnu službu a poistenie. Poistné krytie pre prípad poškodenia či ukradnutia učebníc sa zvýšilo zo 150-tisíc na päť miliónov eur. Načo je poistné krytie o dva milióny vyššie, keď hodnota uskladňovaných učebníc má byť tri milióny, nie je jasné, píše Sme. Ministerstvo vraví, že prihliadlo na to, že získalo „dodávateľa, ktorý je spoľahlivý a ekonomický výhodný“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičEugen JurzycaRobert Fico