DZURINDA: Bieloruský režim to nevydrží a sloboda sa presadí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
DZURINDA
Zľava: Manažérka nadácie Belarus Public Policy Anastasia Klimovičová, minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda a šéfredaktorka bieloruského internetového magazínu 34mag.net Irina Vidanovová počas prijatia na Ministerstve zahraničných vecí. Bratislava, 8. júl 2011. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Režim to nevydrží a sloboda sa presadí aj v Bielorusku, povedal dnes minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda po stretnutí s mladými bieloruskými občianskymi aktivistami.

Tí pricestovali na Slovensko na pozvanie rezortu diplomacie a Nadácie Pontis v rámci projektu slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci.

Dzurinda sa stretol s nezávislým analytikom a politológom Pavlom Usovom, šéfredaktorkou bieloruského internetového magazínu 34mag.net Irinou Vidanavovou a manažérkou nadácie Belarus Public Policy Anastasiou Klimovičovou.

Šéf slovenskej diplomacie si myslí, že odvaha ľudí v Bielorusku narastá. „Ten deň príde, ľud sa presadí a krajina sa zmení,“ konštatoval. Slovensko musí zvážiť ďalšie kroky, ale podľa Dzurindu je Bielorusko na dobrej ceste. Bieloruskí aktivisti ocenili prístup Slovenska, ktorému sa komunistický režim podarilo zvrhnúť a pomáha Bielorusku na ceste za demokraciou prostredníctvom odovzdávania svojich skúseností.

Bieloruskí aktivisti však Dzurindovi povedali, že nepociťujú dostatočne silný signál z Európy, že Bielorusko má šancu presadiť sa. „Musíme dať ľuďom v Bielorusku jasnejšie, zreteľnejšie a hlasnejšie na vedomie, že ich v Európskej únii čakáme. Bielorusko vnímame ako jednoznačne európsku krajinu,“ uviedol minister.

Dzurinda urgoval aj u šéfa NBS

Za kľúčové zo stretnutia Dzurinda považuje to, že si mohol otestovať, či byť dôsledný v tlaku na Alexandra Lukašenka alebo nie. „Včera som napísal list ministrovi financií aj guvernérovi Národnej banky Slovenska, že by sme mali zvážiť pôžičky Medzinárodného menového fondu,“ povedal minister na margo toho, že podľa bieloruských aktivistov budú tieto pôžičky iba zneužité.

Podľa ministra Slovensko musí urobiť omnoho viac v oblasti vízovej liberalizácie pre cielenejšie skupiny ľudí, aby aj oni mohli vycestovať a aby sa mohli presvedčiť, že Európa počíta s demokratickým Bieloruskom. „Mladí priatelia z Bieloruska vedia, že existuje Východné partnerstvo, že v rámci Visegrádskeho fondu pripravujeme viaceré projekty a tiež aj to, že krajiny ako Slovensko v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci majú konkrétne projekty, ako pomáhať demokratickej opozícii, mimovládnym organizáciám či novinárom,“ dodal Dzurinda.
DZURINDA
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Slovensko musí podľa neho ďalej naliehať na Lukašenkov režim, aby pochopil, že tento typ politiky, keď sa zatvárajú ľudia do väzenia len preto, že chcú slobodu a chcú slobodne prejaviť svoj názor, je pre Slovensko neprijateľný.

„Veľmi intenzívne sa zaoberáme možnosťami, ako ďalej pomáhať potrebnému vývoju v Bielorusku,“ dodal na záver Dzurinda.

Pozvanie Ministerstva zahraničných vecí SR prijala aj líderka bieloruského mládežníckeho hnutia Molody Front dvadsaťročná Anastasia Palažanková, ktorú v decembri zatkli na protivládnych demonštráciách a čelila súdnemu procesu.

Na Slovensko však v dôsledku zákazu opustiť Bielorusko mladá aktivistka nemohla odcestovať. Počas festivalu Pohoda sa bude pre Palažankovú podpisovať pamätná kniha, ktorú jej odovzdajú priatelia v Minsku. Ako prvý ju podpísal minister Dzurinda počas prijatia bieloruských opozičných predstaviteľov.

Súčasťou programu bieloruských aktivistov bude verejná diskusia v Trenčíne na festivale Pohoda pod názvom Bieloruská nepohoda na Pohode. „Cieľom diskusie je sprostredkovať mladým ľuďom na Pohode priame pocity ľudí z Bieloruska,“ povedala riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR