EÚ by mala byť lídrom zelených tém, ale nie na úkor ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prvé zasadnutie Ficovej vlády
Minister životného prostredia Peter Žiga prichádza na rokovanie 1. schôdze vlády SR. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Európska únia by mala byť podľa ministra životného prostredia Petra Žigu lídrom zelených tém, ale nie na úkor kvality života ľudí a konkurencieschopnosti našich podnikov.

Štrukturálna reforma systému obchodovania s emisiami (ETS) a rámec pre politiku v oblasti zmeny klímy a energetiky do roku 2030 boli témy dnešného stretnutia ministra životného prostredia SR Petra Žigu s britským ministrom pre klimatické zmeny a energetiku Edwardom Daveym v Bratislave.

Edward Davey prezentoval odhodlanie presadzovať politiku zeleného rastu, nízkonákladovej energetiky a ekonomiky. „Som presvedčený, že je možné dosiahnuť zelený rast, ktorý bude efektívny a schopný vytvárať nové pracovné miesta,“ povedal britský minister.

Peter Žiga s ním súhlasil a pripomenul, že SR podporuje, aby bola Európska únia lídrom zelených tém, ale nemalo by to znižovať kvalitu života ľudí a konkurencieschopnosť našich podnikov. Súčasne v tejto súvislosti podčiarkol potrebu globálnych dohôd. „EÚ nemôže postupovať izolovane, treba realistický postoj v záujme zachovania konkurencieschopnosti únie,“ zdôraznil Žiga.

Davey verí, že sa podarí presadiť reformu ETS v Európskej rade. Privítal by užšiu spoluprácu so Slovenskom. Britský minister si uvedomuje, že transformáciu energeticky náročných odvetví treba riešiť subvenciami a podobnými nástrojmi a je nevyhnutné, aby jednotlivé štáty pracovali so všetkými možnosťami a technológiami, aby sa využili tie najlacnejšie a najefektívnejšie. „Podporujeme princíp technologickej neutrality, neviažme sa ku konkrétnym metódam znižovania emisií uhlíka,“ povedal Edward Davey. Minister Peter Žiga sa s myšlienkou technologickej neutrality jednotlivých štátov EÚ stotožnil. „Každá krajina má vlastné špecifické podmienky,“ dodal slovenský minister. Agentúru SITA informoval odbor komunikácie ministerstva životného prostredia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Žiga