Reakcie svetových médií a politikov na výsledky volieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volby
Foto: SITA/AP Photo/Petr David Josek

BRATISLAVA 11. marca (WEBNOVINY) – Väčšina vplyvných nemeckých denníkov sa pomerne kriticky postavila k jednoznačnému víťazstvu strany Smer v nedeľňajších parlamentných voľbách na Slovensku. Zdrvujúci triumf pravdepodobného budúceho premiéra Roberta Fica považujú viacerí komentátori za „nebezpečný“.

V tejto súvislosti pritom Slovensko porovnávajú so susedným Maďarskom, kde predseda vlády Viktor Orbán takisto disponuje väčšinou v parlamente. Maďarský premiér je už od svojho víťazstva v roku 2010 terčom kritiky zo strany Európskej únie, ktorá poukazuje na jeho údajné nedemokratické praktiky.

K Ficovým kritikom sa prekvapivo pridali aj nemecké ľavicovo orientované médiá. Patrí k nim denník Die Tageszeitung, podľa ktorého predstavuje zisk 83 mandátov v 150-člennom slovenskom parlamente pre jeho stranu Smer možné riziko.

„Fakt, že Fico vyhral voľby, nie je sám osebe nebezpečný. Nebezpečné ale je, že Fico vyhral voľby týmto zdrvujúcim spôsobom,“ upozorňuje autor komentára. Fica pritom prirovnáva k Orbánovi a označuje ho za „populistu“.

Na populizmus bývalého premiéra z rokov 2006 až 2010 upozorňuje aj stredoľavý denník Süddeutsche Zeitung. „Robert Fico je označovaný za populistu a toto pomenovanie je presné,“ uvádzajú noviny. Konzervatívny Frankfurter Allgemeine Zeitung zase poukazuje na okolnosti toho, ako sa Fico dostal k moci.

„Bolo fatálnou chybou spojiť hlasovanie o účasti Slovenska v eurovale s hlasovaním o dôvere vlády a spustiť tým nové voľby,“ myslí si prestížny pravicový denník. Fico podľa komentátorov „zvráti reformy, ktoré urobili zo Slovenska jednu z ekonomicky najúspešnejších bývalých komunistických krajín“.

MF DNES

Drvivé víťazstvo strany Smer-SD v sobotňajších predčasným parlamentných voľbách na Slovensku si všíma vo svojom pondelkovom komentári aj český denník MF Dnes.

Triumf jej lídra Roberta Fica dáva do súvislosti s viacerými udalosťami, ktoré sa na Slovensku v uplynulých dňoch udiali vrátane slabšieho zemetrasenia či ničivého požiaru historického hradu Krásna Hôrka.

Budúceho premiéra susednej krajiny však z pohľadu strategických záujmov štátu hodnotí ako „pomerne obratného politika“, a to napriek jeho „vypočítavému populizmu a sklonom k vystatovačnosti“. Ako denník uviedol, „v mocenských hrách, kde Dzurinda pôsobil ako vyslovený amatér, sa Fico cíti ako štuka medzi kaprami“.

Český denník sa zaoberá aj potenciálnym Ficovým dojmom na zahraničie. Ten by si podľa neho po vládnutí s nacionálne orientovanou SNS vylepšil pozvaním strany Most-Híd do vlády. Tým by podľa MF DNES „zároveň sňal z maďarskej menšiny stigmu aktuálneho debaklu“.

Na Brusel by navyše zapôsobil lepšie ako maďarský premiér Viktor Orbán. Ten, ako podotýka denník, stále dúfa, že s ním v EÚ budú zaobchádzať ako rovný s rovným. Orbán sa však môže dočkať toho, že jediným, kto s ním takto bude jednať, bude práve Fico, dodáva MF DNES.

Ďalšie reakcie zahraničných politikov a médií

iDNES.cz (český portál) – Výrazné víťazstvo Smeru „nie je žiadnym prekvapením“. Oproti roztrieštenej pravici je ľavica na Slovensku pod jeho vlajkou zjednotená, výrazne viedol aj v predvolebných prieskumoch…Prekvapením je pomerne výrazný úspech Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

ČSSD (Česká strana sociálno-demokratická) – Fico dosiahol jeden z najlepších výsledkov európskych sociálnych demokratov za posledných desať rokov.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) – Z výsledkov slovenských volieb by sa mal poučiť najmä český premiér Petr Nečas (ODS), ktorého vláda presadzuje podobný program, aký mala slovenská pravica. Pre ČSSD je víťazstvo Smeru veľkým povzbudením v jej snahe vyjadriť nedôveru súčasnej vláde a novými voľbami otvoriť cestu k lepšej budúcnosti aj v Českej republike.

Jiří Paroubek (bývalý český premiér a predseda strany Národní socialisti – LEV21) – Strana Smer-SD Roberta Fica zvíťazila vo voľbách vďaka programovej zásadovosti a stabilnému proeurópskemu smerovaniu. Presvedčivé víťazstvo Smeru je dôkazom, že slovenskí voliči odmietli „účelové pravicové zlepence“.

Karel Schwarzenberg (český minister zahraničia a predseda strany TOP 09) – Výsledky slovenských parlamentných volieb by mali byť poučením pre českých politikov, pretože sú reakciou na to, keď vláda nerieši korupciu. Česká politika má „plný prales“ káuz, akou je slovenská gorila. Slovenské voľby jasne ukázali, čo sa stane vláde, ktorá síce vládne rozumne a zodpovedne, ale nerieši korupciu a stratí dôveru občanov. Dôvodom predčasných volieb bola vzájomná „hašterivosť“ slovenskej vládnej koalície. Aj z toho by sme sa mali poučiť.

Petr Nečas (český premiér, ODS) – Nesúdržnosť pravice nahnala voličov „do náručia Smeru-SD“. Robertovi Ficovi k výsledku blahoželám. Verím, že česká a slovenská vláda budú naďalej spolupracovať ako doposiaľ. Slovenské predčasné voľby by mali byť pre Česko príkladom, keďže ukazujú, že aj okrajová téma dokáže položiť nejednotnú vládu. Slovenská vláda stratila dôveru v súvislosti s marginálnou európskou témou a kľúčové reformy zostali bokom.

DER STANDARD (Rakúsky denník) – Stranu pod vedením expremiéra Roberta Fica považujeme za „jasnú zástankyňu spoločnej meny“, čo má potvrdzovať aj jeho nedeľňajší prísľub, že ako šéf novej vlády bude presadzovať opatrenia v záujme posilnenia eurozóny. V prípade vládnej SDKÚ-DS išlo o „dramatickú porážku“, keďže jej volebný zisk sa oproti voľbám v roku 2010 znížil na tretinu a hrozilo jej, že skončí mimo parlamentu.

Werner Faymann (predseda Sociálnodemokratickej strany Rakúska SPÖ) – Výsledky slovenských volieb sú „ďalším impulzom pre sociálnejšiu Európu“.

ORF (rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia) – Za neúspechom konzervatívnych strán stojí očividné zúčtovanie za široko rozvetvenú korupčnú aféru. Budúca vláda bude musieť prijať veľmi zodpovedné rozhodnutia vo vzťahu k Európskej únii ako aj v sociálnych a ekonomických otázkach.

SPIEGEL (nemecký portál magazínu Spiegel) – Nakoniec mali prieskumníci verejnej mienky pravdu: Sociálno-populistickej opozičnej strane Smer Roberta Fica predpovedali isté víťazstvo.

AP (Associated Press – americká tlačová agentúra) – Predčasné parlamentné voľby na Slovensku vrátili k moci ľavicovú opozíciu pod vedením „jedného z mála popredných politikov, ktorý unikol hnevu voličov zo závažného korupčného škandálu“. Roberta Fica považujeme za populistického lídra“, pričom „sľubuje zachovanie sociálneho štátu, zvýšenie korporátnej dane a nárast dane z príjmu pre najviac zarábajúcich“.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí – Hlasovanie „jednoznačne“ ukázalo, že na Slovensku existuje „jasná šanca“ na vytvorenie vlády so silnou podporou verejnosti. Budapešť zároveň vyjadrila vieru v „intenzívny dialóg a pokračovanie prospešnej spolupráce z posledných rokov“.

Radikálne opozičné Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) – Volebné víťazstvo Ficovej strany hodnotí ako dôvod na obavy. Jobbik sa podľa svojej nedeľňajšej reakcie na slovenské hlasovanie obáva ďalšieho zhoršenia situácie maďarskej menšiny žijúcej prevažne na juhu susednej krajiny. „Výsledok je vážnym varovaním pre maďarskú vládu a maďarskú komunitu v celej Karpatskej kotline,“ píše Jobbik v odkaze na maďarský výraz pre Panónsku panvu, rozľahlé územie rozprestierajúce sa v strednej a východnej Európe a siahajúce až na Balkán.

Český denník MF Dnes – Budúceho premiéra susednej krajiny z pohľadu strategických záujmov štátu hodnotí denník ako „pomerne obratného politika“, a to napriek jeho „vypočítavému populizmu a sklonom k vystatovačnosti“. Ako píše komentár, „v mocenských hrách, kde Dzurinda pôsobil ako vyslovený amatér, sa Fico cíti ako štuka medzi kaprami“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petr NečasViktor Orbán