Exprezident Kováč loboval u Fica za zrušenie amnestií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michal kovač
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 25. júla (WEBNOVINY) – Bývalý prezident Michal Kováč sa stretol s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom a snažil sa ho presvedčiť, aby jeho strana podporila zrušenie tzv. Mečiarových amnestií.

„Stretli sme sa, vysvetlil mi svoje stanovisko. Ja som ho upozornil, aby sa nestalo, že čierny Peter napokon zostane v jeho rukách,“ povedal Kováč v rozhovore pre najnovšie vydanie časopisu .týždeň.

Fico navrhuje, aby parlament schválil len právne nezáväznú deklaráciu, ktorou by parlament odsúdil únos prezidentovho syna Michala Kováča do Rakúska. Podľa bývalého prezidenta ide o polovičaté riešenie. “Vo veciach morálky sa nedajú robiť kompromisy. Jednoducho treba umožniť, aby sa aj kauza únos dostala pred súd, čomu stále bránia Mečiarove amnestie,” myslí si Kováč.

Ak by podľa Kováča Smer-SD podporil návrh KDH na zrušenie amnestií, pomohlo by mu to v akceptácii. Bývalý prezident je zároveň presvedčený, že ak by mali poslanci Ficovej strany pri hlasovaní voľnú ruku, boli by za. “Okrem tých poslancov Smeru, ktorí prišli z HZDS, je väčšina klubu na strane spravodlivého riešenia tejto otázky,” tvrdí.

Hlasovať sa bude v septembri

Parlament by mal o zrušení amnestií hlasovať v septembri. Bývalý prezident však nie je veľký optimista. “Stále menej verím, že sa to podarí uskutočniť. Skôr by som to vnímal ako malý zázrak, ktorý by mohol znamenať aj obrat v spoločnosti. Potvrdilo by sa, že zmeny, ktoré nastali, nie sú len ekonomického charakteru, ale že siahajú aj hlboko do oblasti morálky,” povedal. Kováč tiež tvrdí, že na jeseň 1995 poveril vtedajší premiér Vladimír Mečiar predsedu parlamentu Ivana Gašparoviča, “aby mi oznámil, že keď sa zastaví trestné stíhanie vo veci únosu, nezačne sa trestné stíhanie môjho syna v kauze Technopol”. Kováč však Mečiarovu ponuku, ktorú mu mal sprostredkovať Gašparovič, odmietol.

Bratislavský okresný súd pred mesiacom rozhodol, že bývalý prezident sa má exriaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi ospravedlniť za výroky, že tajná služba pod jeho vedením stála za únosom Kováčovho syna. Exprezident sa už voči tomu odvolal. “Predpokladám, že druhostupňový súd bude uvážlivejší, rozumnejší, ale hlavne mravnejší,” dodal Kováč.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal KováčVladimír Mečiar