Exšéfovia úradov práce si užívali za štátne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hotel
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Služobné cesty, na ktorých si ešte za predchádzajúcej vlády stihli užiť riaditelia úradov práce, majú škandalóznu dohru. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Plus jeden deň. Ako píše denník, kontrola potvrdila podozrenie zo zneužitia financií. Na luxusné pobyty v zahraničí, ktoré si úradníci vychutnávali aj v päťhviezdičkovom hoteli, sa im zložíme nakoniec všetci. Účet, ktorý nám vystavili, znie 190-tisíc eur. Kontrola Ústredia práce, ktoré projekt zabezpečovalo, ukázala, že cesty boli v rozpore s pravidlami Európskej únie.

Podľa výsledkov kontroly sa exšéfovia úradov práce ubytovali aj v takých rezortoch, akými je päťhviezdičkový komplex v cyperskej Larnace či štvorhviezdičkových hoteloch v Barcelone, Štokholme či Dubline. Ešte koncom júla zainteresovaní tvrdili, že cieľom bolo naučiť sa, ako v daných krajinách zápasia s nezamestnanosťou. Malo ísť o školenie v rámci Národného projektu, pričom náklady mal uhradiť Brusel. Nakoniec sa však na ich cesty zložia všetci Slováci. Podľa informácií denníka totiž chýbali konkrétne zmluvy aj dôkazy, že úradníci sa išli skutočne vzdelávať. Riaditelia si dokonca sami vyberali, kam chcú cestovať.

„Pri realizácii týchto služobných ciest došlo k hrubým administratívnym a procesným chybám. Náklady vo výške 189 431,16 eur musia byť z toho dôvodu uhradené zo štátneho rozpočtu,“ potvrdila pre denník hovorkyňa Ústredia práce Danica Lehocká. Kontrola zistila aj ďalšie chyby. Na školeniach boli totiž aj ľudia, ktorí tam nemali čo hľadať. „Sedem účastníkov zahraničných ciest bolo plánovaných mimo aktivity Národného projektu VII,“ dodala Lehocká. Po tom, ako denník upozornil na pochybné praktiky bývalého vedenia Ústredia práce, inicioval nový riaditeľ Ivan Juráš hĺbkovú kontrolu. Po zistení vážnych pochybení sa rozhodol aj pre personálne zmeny. Výpoveď dostal aj hlavný metodik Národného projektu. „Podobné praktiky sú absolútne neakceptovateľné a moja tolerancia voči nim je a bude nulová. Z každého pochybenia vyvodím dôsledky,“ povedal Juráš.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Juráš
Firmy a inštitúcie ÚPSVaR Úrad práce sociálnych vecí a rodiny