Farmár vyprevadil starostu kopancom, zaplatí vysoké bolestné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Agresivny and past and bitka
Foto: en.wikipedia.org

BANSKÁ BYSTRICA 16. júla (WEBNOVINY) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes zmiernil peňažný trest z dvesto na 160 eur pre 49-ročného podnikateľa Pavla Očenáša.

Majiteľ agrofarmy v Môlči spáchal prečin ublíženia na zdraví, keď v areáli firmy fyzicky napadol starostu obce Stanislava Ľuptáka a spôsobil mu otras mozgu a ďalšie zranenia.

Konflikt Očenáša so starostom sa stal v apríli minulého roka. Starosta sprevádzal veterinára v súvislosti s výskytom uhynutých oviec pri areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva, teraz Očenášovej farmy. Z miesta úhynu sa starosta s veterinárom vracali na štátnu cestu cez areál Očenášovej agrofarmy.

Jej zamestnanci však nechceli otvoriť hlavnú bránu a zavolali majiteľa. Ten na starostu najprv zaútočil slovami, že nemá čo robiť na jeho pozemkoch. Neskôr ho napadol rukami, začal škrtiť a sotil tak, že Ľupták si udrel hlavu o dvere auta, na ktorom prišiel s veterinárom a spadol na zem. Potom Očenáš starostu chytil za oblečenie, zdvihol ho a následne držiac ho zozadu za golier kopol do zadnej časti tela. Starostu hospitalizovali a podľa znaleckého posudku utrpel otras mozgu a ďalšie zranenia.

Okresný súd v Banskej Bystrici uznal Očenáša za vinného z ublíženia na zdraví starostovi obce ako chránenej osobe a uložil mu peňažný trest dvesto eur a povinnosť zaplatiť napadnutému bolestné 1 100 eur. Odvolací súd vinu Očenáša potvrdil, ale vec posúdil ako prosté ublíženie na zdraví a zmiernil peňažný trest na 160 eur. Ponechal výšku bolestného pre starostu. Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia