Fico chce meniť infozákon, podľa Fair-play je to zlý film

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico, snemu Združenia miesta a obcí Slovenska
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Pravidlo, podľa ktorého by mala vláda určiť, aké informácie sú nevyhnutné na jej kontrolu, je ako zo zlého filmu, hovorí Peter Kunder z Aliancie Fair-play.

Reaguje na vyhlásenie premiéra Roberta Fica, ktorý na utorňajšom rokovaní snemu Združenia miest a obcí Slovenska v Nitre vyhlásil, že vláda chce otvoriť a novelizovať zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Ten nemá byť podľa predsedu vlády nástrojom na šikanovanie miest, obcí, štátu a štátnej správy. Kriticky vníma Ficovo vyhlásenie aj analytik Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitútu, ktorý v ňom vidí priestor na subjektívne rozhodovanie úradov.

Fico na smene v Nitre ozrejmil zmeny v infozákone

Ako povedal v utorok na sneme ZMOS premiér Fico, tento zákon nemôže byť nástrojom na šikanovanie miest, obcí, štátu a štátnej správy. „Vláda SR má záujem poskytovať všetky nevyhnutné informácie, ktoré je potrebné poskytovať. Zákon ale nemôže byť zdrojom na to, že si niekto dáva urobiť diplomové práce a na informácie, ktoré niekto môže zneužívať v obchodnom styku,“ vyhlásil premiér.

Snahu meniť infozákon vníma Dostál ako otváranie Pandorinej skrinky. Premiér si podľa neho osvojuje rétoriku tých, čo chcú pod zámienkou boja proti šikane úradov obmedzovať prístup občanov k informáciám. Dostál aj Kunder zdôrazňujú, že na informácie majú občania právo nielen zo zákona, ale aj na základe ústavy.

„Slúži občanom na kontrolu moci. Pokladám za nešťastné, ak si kontrolovaní vyhradzujú právo určovať, kto, ako a kedy ich môže kontrolovať. Ľubovoľná zmena týchto pravidiel by mala vzniknúť v širšej zhode medzi politikmi a občianskou spoločnosťou,“ píše v stanovisku pre agentúru SITA Kunder.

Právo na informácie je základným pilierom slobody

Fico, snemu Združenia miesta a obcí Slovenska
Foto: SITA/Martin Havran

Právo žiadať o informácie bez uvádzania dôvodu a bez toho, aby sa posudzovala opodstatnenosť dôvodov žiadateľa povinnými osobami je jedným zo základných pilierov zákona o slobodnom prístupe k informáciám, vysvetľuje Dostál. Dodáva, že akýkoľvek ústup od tohto princípu by úradom umožnil subjektívne rozhodovať o tom, na ktoré žiadosti budú odpovedať a na ktoré nie.

Pre uplatňovanie práva na informácie je to podľa neho veľmi nebezpečné. Zdôrazňuje, že vážnejším problémom ako takzvané zneužívanie infozákona občanmi je neochota niektorých povinných osôb, vrátane samospráv, poskytovať informácie.

Už vo februári Dostál upozorňoval, že zhruba o rok bude na Slovensku prebiehať verejná diskusia o zmene zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Vtedy vyhlásil, že „reálne hrozí, že na jej konci budeme svedkami dosiaľ najvážnejšieho oklieštenia práva občanov na informácie“. Prakticky okamžite po presadení sa infozákon stal tŕňom v oku politikov a úradníkov, tvrdí Dostál a dodáva, že je len logické, ak od začiatku existujú tlaky na jeho zmenu. Argument o šikanovaní považuje len za zámienku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ondrej DostálRobert Fico