Fico neprezradil, či by ako prezident zas vymenoval Harabina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico, harabin
Zľava: Robert Fico a Štefan Harabin Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico nechcel komentovať, či by ako prípadný úspešný kandidát na post prezidenta vymenoval Štefana Harabina znovu za predsedu Najvyššieho súdu SR.

„Ja som čítal, že pán Harabin uvažuje, či vôbec bude kandidovať, takže počkajme si na jeho rozhodnutie,“ poznamenal Fico, ktorý pripustil, že v takom prípade by sa aj ako kandidát vyjadril, či by ho prípadne vymenoval.

Premiér vo štvrtok ohlásil snahu o oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady. Tá ešte nemá jasné kontúry, ale jednu podstatnú vec už teraz priznáva aj Robert Fico.

„Áno – ak tento zámer bude zrealizovaný – potrebujeme na to ústavný zákon – tak predseda najvyššieho súdu nemôže byť predsedom súdnej rady,“ povedal Fico na tlačovej besede, kde pri vysvetľovaní oddelenia funkcií použil aj vyjadrenie „hovoríme o úplne novom stave, o úplne nových osobách do budúcnosti“.

Súčasnému predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi sa končí mandát 22. júna, nového šéfa súdu by mala zvoliť súdna rada.

Ak by sa napokon Harabin kandidovať rozhodol a súdna rada by ho zvolila, podľa plánovaného pravidla by už nemohol sedieť na oboch stoličkách, aj keby sa prijalo až po voľbe šéfa najvyššieho súdu. „V práve existujú tzv. prechodné ustanovenia a tým odpovedám na všetko,“ povedal Fico.

Podľa premiéra ešte nie je čas na to, aby sa už stanovilo, ako by sa mal kreovať v budúcnosti predseda súdnej rady. „Venujme tomu viac pozornosti ako to, že povieme, že si ho zvolia (členovia súdnej rady) sami medzi sebou.“

Na svoje návrhy chce počuť názor aj od odbornej verejnosti vo verejnej diskusii. Predpokladá, že na oddelení dvoch spomínaných funkcií by sa mohli politici dohodnúť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoŠtefan Harabin