Ficova vláda odvolala Harabinových kritikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poslanci zložili sľub
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas ustanovujúcej schôdze NR SR VI. volebného obdobia. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková
Kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Trojica doterajších členov Súdnej rady Ľudmila Babjaková, Jozef Vozár a Alexander Bröstl, ktorých dnes z rady odvolal Ficov kabinet vyhlásila, že ako členovia rady obhajovali elementárnu slušnosť, otvorenosť justície, spravodlivosť.

„Bojovali sme voči všetkým formám korupcie, vrátane vnútornej korupcie na súdoch – tieto slová sa dajú potvrdiť zvukovými záznamami zo zasadnutí Súdnej rady SR. Ak sú spomínané princípy tejto vláde cudzie, rešpektujeme jej rozhodnutie odvolať nás,“ uviedli vo svojej reakcii na odvolanie, ktorú agentúre SITA poskytol Jozef Vozár.

Odlišný názor na stredajšiu výmenu nominantov vlády v súdnej rade má predseda súdnej rady Štefan Harabin, ktorý sa so spomínanou trojicou na rokovaniach rady neraz dostával do slovných výmen názorov

Vláda Slovenskej republiky iba napráva neústavnosti Lucie Žitňanskej, ktorá doposiaľ nevysvetlila podozrenia z uplácania Budaja,“ uviedol Harabin v stanovisku, ktoré poskytol tlačový a informačný odbor Najvyššieho súdu SR.

Žitňanská hovorí o kompenzácií

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) v stredu povedala, že vláda v súdnej rade vymenila troch renomovaných právnikov za ľudí zo sudcovského prostredia.

„Možno preto, že tie voľby členov súdnej rady volenými sudcami, až tak úplne tomu pánovi Harabinovi nevyšli, tak to treba vykompenzovať,“ povedala Žitňanská počas rozpravy parlamentu o správe o činnosti prokuratúry za minulý rok.

Sudcovia si svojich ôsmich zástupcov v súdnej rade volili koncom mája. Harabin pred voľbami zverejnil svojich favoritov volieb, zvolení boli štyria z nich.

Rozhodnutie vlády je podľa Lucie Žitňanskej politické. „Som rada, že po Radičovej vláde zostalo, že rokovania SR sú verejné a všetci si môžu vypočuť záznamy z jej rokovania na internete. Je to dlhé počúvanie, niekedy nudné, ale niekedy veľmi poučné. Dávajú obraz o jednotlivých členoch súdnej rady,“ povedala s tým, že odvolaní členovia súdnej rady jej robili dobré meno. Neznefunkčňovali ju, alebo neobštruovali.

Mrzí ma, že nestranícky minister spravodlivosti sa dal do hry, ktorá je výsostne politická a je to hra, ktorá sa hrá v záujme predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorého neviem prečo Fico drží tam, kde je,“ vyhlásila Žitňanská.

Odvolali ich z Michaloviec

Spomínanú odvolanú trojicu v súdnej rade nahradia noví nominanti vlády – Eva Fulcová (podpredsedníčka OS Bratislava III), Jaroslav Chlebovič (sudca KS Košice) a Ľuboš Sádovský (podpredseda, poverený riadením KS Bratislava).

Vláda o výmene svojich nominantov v súdnej rade rozhodla na stredajšom výjazdovom rokovaní v Michalovciach na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Podobne predchádzajúca vláda Ivety Radičovej vymenila 19. januára 2011 troch členov súdnej rady – pred uplynutím ich päťročného funkčného obdobia odvolala Richarda Molnára, Daniela Hudáka a Viliama Dohňanského, ktorých do funkcie v rokoch 2007 a 2009 vymenovala vláda Roberta Fica.

Na uvoľnené miesta vtedy vláda vymenovala Ľudmilu Babjakovú, vtedy pôsobiacu na košickom krajskom súde, ktorá bola signatárkou sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu či výzvy Červená pre Harabina, Jozefa Vozára, advokáta a pracovníka Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied a bývalého sudcu Ústavného súdu SR a profesora teórie štátu a práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Alexandra Bröstla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľuboš SádovskýLucia ŽitňanskáŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SRNS Najvyšší súd SRSúdna rada SR