FIGEĽ: Najväčší ideový rozpor v koalícii je medzi KDH a SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Figeľ
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Najväčší rozdiel alebo ideový rozpor je podľa predsedu KDH Jána Figeľa v koalícii medzi KDH a SaS. „Je to iste dané aj tým, že my sme 20-ročnou politickou stranou, oni sú noví a niektoré veci ako keby teraz zisťovali a uplatňovali,“ povedal Figeľ pre agentúru SITA. Niekedy je to podľa neho pri zvolávaní schôdze, niekedy je to pri témach, ktoré už majú aj svoje dejiny. „Generálny prokurátor, inštitúcie v štáte,“ dodal.

Rozdiely medzi KDH a SaS sú však podľa Figeľa aj hodnotové. „Keď sme riešili teraz nedávno zákon o hazardných hrách, tak najväčší spor nebol medzi koalíciou a opozíciou, ale KDH a SaS, kde SaS skôr obhajovala projekt megakasína, ktorý my považujeme za Las Vegas na Dunaji, teda za neprijateľné dielo, ktoré by zmenilo charakter nielen hlavného mesta, ale kultúry krajiny,“ upozornil. KDH je podľa Figeľa nositeľ tradičných kresťanských hodnôt, ktoré považuje za nadčasové, osvedčené, potrebné, dôležité aj z pohľadu Slovenska aj Európy.

Keď KDH bolo v koaličnej vláde, znamenalo to pre niektorú stranu koniec. Začiatkom 90-tych rokov to bolo HZDS, neskôr Strana občianskeho porozumenia, Strana demokratickej ľavice či Aliancia nového občana. „Neviem, kto je na poradí,“ uviedol v tejto súvislosti Figeľ. Realitou Slovenska sú podľa neho tzv. jednorazovky, strany na jedno použitie. „Lebo ich bolo dosť veľa už za tie roky, aby sa to stalo istým akoby pravidlom, že skúsme, toto tu ešte nebolo. A verejnosť potom zistí, že to nie je zasa až také zázračné a odíde od tej jednorazovky. Ja to neodsudzujem. Skôr vnímam, že my by sme mali byť tí štandardní, schopnejší, atraktívnejší, aby sme ten priestor vyplnili, ponúkli schopnejšiu, atraktívnejšiu voľbu, politiku,“ dodal.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSaS Sloboda a Solidarita